Google ödül avcısı avına çıktı

Date:

Ödül miktarı 150-200 bin dolar arasında

Google 2015 yılında Android Güvenlik Ödülleri programını başlatarak işletim sistemindeki açıkları ve sistem zaaflarını bulanlara ödül mahiyetinde ödemeler yapıyor. Google şimdi ise maksimum ödeme sınırını 200.000$’a çıkardığını duyurdu.

Açık ödüllendirme programları

Android Güvenlik Ödülleri programı, teknoloji endüstrisinde sınıfındaki diğer programlarla benzer özellik taşıyan bir program. Bir güvenlik firması ya da şahıs Android işletim sisteminde açık bulur da bunu Google’a iletirse, karşılığında nakit ödül alıyor. Bu noktadan hareketle Google sağlanan bilgiyi kullanarak açığı kapatıyor ve kötü niyetli kişi ya da kuruluşların saldırılarından korunuyor.

Ödemeler, bulunan açığın derecesine göre değişiyor. Fakat Google, program başladığından bu yana araştırmacılara 1.5 milyon dolardan fazla ödeme yaptı. Buna rağmen hiç kimse Google’ın en yüksek ödülünü almayı başaramadı. Bu nedenle de firma, ödül miktarında esaslı bir artışa giderek, daha fazla mühendis ve araştırmacının programa ilgisini çekmeye karar verdi.

Kernel açıkları

Miktarları arttırılan ödüller iki çeşit çalışma için uygulanacak. Birincisi, uzak kernel açıkları. Android, popüler Ubuntu işletim sisteminin yapılmasında kullanılan açık kaynaklı Linux işletim sistemi üzerine kuruludur. Linux kadar güçlü ve uyarlanabilir olan sistem, bazı güvenlik sorunları da içeriyor. Google açısından en sorunlu olarak görülenleri, yetkisiz kullanıcıların Android cihazlara erişim sağlamalarını ya da kullanıcıların kişisel verilerini çalmalarını sağlayacak ‘uzak kernel açıkları’ olarak adlandırılıyor. Google bu tip bir açığı bulanlar için sunulan ödül miktarını 30.000 dolardan, 150.000 dolara çıkardı.

Trust Zone (Güvenli Bölge) ya da ‘Verified Boot Compromises’ (Onaylı Sistem Başlatma Hileleri)

Trust Zone chip teknolojisinde bulunan, güvenlik yazılımı, sistem çalıştırma ayarları, ve dokunmatik kimlik sistemlerinde kullanılan parmak izi taramaları gibi biometrik verilerin güvende olmalarını sağlamaya yardımcı olan bir sistemdir. Söylemeye gerek yok ki bunlar, kimsenin hackerların eline geçmesini istemeyeceği türden verilerdir.

Verified Boot Android KitKat’te kullanılan, telefon yazılımının değişikliğe uğratılmasına engel olan bir uygulama olarak kullanılıyor. Telefon her açıldığında bu sistem kontrol sağlar ve Android 6.0 ve sonrası kullanıcıları olası bir hack durumunda uyarır. Dolayısı ile hackerların Verified Boot’u atlatacak bir yol bulmak istemeleri de anlaşılır olacaktır.

Ödeme

Her iki açık için yapılacak ödeme 50.000 dolardan, 200.000 dolara yükseltildi.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...