Cadillac, Tesla’nın yarı-bağımsız teknolojisine olan cevabını tanıtıyor

Date:

Kullanım alanları kısıtlı

Tesla’nın dışında yarı-bağımsız sürüş biçimleri hala pek rastlanır değil. Bununla birlikte GM bu durumu daha yaygın kılmaya çalışıyor. Önümüzdeki sonbahar mevsiminde gelecek olan 2018 Cadillac CT6 modeli firmanın Super Cruise teknolojisini kullandığı ilk otomobil olacak. Bu teknoloji otoban yolculuklarında kontrolü ele alabilecek kapasitede. Cadillac’ın ekibine güveniniz varsa, gerçek anlamda ellerin kullanılmadığı sürüş şeklinin olacağı ilk üretim bu olacak.

Tesla’nın yeni ‘Otopilot’ versiyonlarında ellerinizi direksiyonda tutmanız gerekirken Cadillac’ta sadece yola bakmanız yeterli. Bu sistemde direksiyon kolonu üzerinde bulunan  infrared kamera, yola dikkat ettiğinizden emin olmak için başınızı izlemeye alır ve eğer gözlerinizi yola dikmemişseniz (ya da dikememişseniz) araç alarm çalarak durur.

Super Cruise teknolojisi, araçta bulunan tipik sensör ve GPS haricinde LiDAR’ın sağladığı geniş verileri kullanarak (CT6’nın değil, diğer araçların kaydettikleri verilerden oluşuyor) haritalama hassasiyetinde ekstra bir seviyeyi garantiliyor. Bununla birlikte bu aynı zamanda Cadillac’a bu özelliği nerede kullanabileceğinizin kararını verme hakkını da sağlıyor.

Sistem sadece ayrılmış, kısıtlı erişimin olduğu, açık giriş ve çıkış rampalarının bulunduğu otobanlarda kullanılabilecek. Otopilot sistemini devreye sokabileceğiniz Tesla göreceli olarak daha esnek özellikte iken, Cadillac sizi bir çok durumda direksiyonu ele almaya sevk edecektir. Bunun sebebi Cadillac’ın işin üstesinden gelemiyor oluşu değil. Super Cruise teknolojisinin baş mühendisi Barry Walkup sistemin, gelişmiş sürüş teknolojisinde tüketici ve kanun yapıcıya güven vermek için bu özelliği sınırlandırdığını söylüyor.

Bu geliştirmenin Tesla ile kesin olarak paylaştığı bir özellik var: Pahalılık. CT6’yı ‘Luxury’ ya da ‘Platinum’ modellerinde satın almak durumundasınız. Ki bu da minimum 66.290$’lık bir fiyata tekabül ediyor. Ve Super Cruise teknolojisini eklemek için de ekstra olarak 2.500$ ödemeniz gerekiyor (Luxury modeli aynı zamanda 3.100$’lık bir sürücü eşlik seçeneğini de zorunlu kılıyor).

GM’in yaptığı şey tam olarak koşulları demokratikleştirmek değil. Fakat yine de Tesla’nın varlığından bihaber olan araç sürücüleri ilk yarı bağımsız teknolojiyi kullanmak isterlerse, bu seçeneği değerlendirmeye alabilirler. Eğer bu teknoloji Cadillac’ın ayaklarını yerden keserse, diğer otomobil üreticilerinin ellerini çabuk tutmaları için üzerlerindeki baskıyı arttıracaktır.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...