Çin’li firma raysız tramvay geliştirdi

Date:

Taşımacılıkta yeni bir fikir

Ray yerine kesik şeritler kullanan Çin’li firma CRRC Zhuzhou Locomotive yeni tip yerel ulaşım aracı üretti. Sürücüsüz ‘Rail Rapid Transit (ART)’, otobüs ve tramvay karışımı hibrid bir araç.

Tren sıradan bir tramvay gibi görünüyor. Fakat bu tren ray üzerinde hareket etmiyor. Lastik tekerlekleri olan tramvay, cadde üzerinde hareket ediyor. Cadde üzerinde bulunan şeritler ise, yol olarak görev görüyor. Söz konusu hattı yalnızca çizmek gerektiği için güzergah inşası, tramvay ya da tren yolu yapımından daha hesaplı.

Tren büyük oranda otonom olarak seyahat ediyor

Bir dizi sensörle donatılmış olan tren, bu sensörlerle boyalı olan hattı algılayarak hat üzerinde hareket eder. Yine de bir sürücü olması gerekiyor. Bununla birlikte büyük oranda otonom hareket ediyor. Maksimum hız ise saatte 70 kilometre.

ART’ın standart konfigürasyonunda üç adet vagon bulunuyor. 32 metre uzunluğunda olan tren, 3.4 metre yükseklikte ve yaklaşık 2.7 metre genişlikte. Trenin yolcu kapasitesi ise 300 kişi. Modüler yapıya sahip olan ART’a, vagon eklemesi yapılabiliyor. En çok 5 vagon çekebilen tren, bu şekilde 500 yolcu kapasitesine ulaşıyor.

ART elektrik teline ihtiyaç duymaz

ART tramvaylarda olduğu gibi elektrikle çalışır. Fakat trenin elektrik teline ihtiyacı yoktur. Lityum-Titan akü kullanan tren, hareket gücünü sağlar. 10 dakikalık bir şarjdan sonra tren, 25 kilometre boyunca seyahat edebilir.

CRRC’nin bir temsilcisi prototipin tanıtımı esnasında yaptığı açıklamada bu taşıma aracının tramvay ya da tren yapma kapasitesi olmayan küçük ve orta ölçekli şehirler için düşünüldüğünü söyledi. CRRC Hunan bölgesinde bulunan Zhuzhou şehrinde 6.5 kilometrelik bir test alanı inşa etmek istiyor. Bu alan gelecek yıl içerisinde tamamlanmış olacak. CRRC Zhuzhou Locomotive, en büyük demiryolu araçları üreticisi olan CRRC’ye ait.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...