Gökyüzünü dolduracak sayıda İHA kontrolü nasıl yapılacak?

Date:

Bulut işlem altyapısı

Drone (İHA) kullanımı ile ilgili olarak yapılan düzenlemelerden haberdarsanız, bu araçların gök yüzünü doldurmaya başladıklarında oluşacak kaosu da gözünüzün önüne getirebiliyorsunuz demektir. Bu amaçla Amerikan havacılık dairesi, NASA ile iş birliğine giderek ulusal çapta testler gerçekleştiriyor, çok sayıda drone’un eş zamanlı olarak kontrol ve takibinin yapılabilmesi için olası bir sistem geliştirmeye çalışıyor. Google’ın ana firması olan Alphabet Project Wing ise dün, kendi insansız hava aracı hava trafik kontrol platformunun denemesini gerçekleştirdi. Sistem, havada bulunan çok sayıda aracın binalara, insanlara ve birbirlerine çarpmalarına engel olmayı hedefliyor.

Project Wing Drone

Project Wing

Project Wing’in Hava Trafik Yönetimi (HTY) büyük oranda Google Haritalar, Google Earth ve Street View gibi firmanın kendi ürünlerine dayalı olarak işlev görüyor ve bu ürünleri kullanarak planlı rotalar ve cisimlerin çevresindeki drone’ları takip ediyor.

Firmanın blog yazısına göre dün gerçekleştirilen testlerde HTY aynı anda birden fazla hava aracının uçuş rotasını yönetmeyi başarmış. Platform, havada bulunan Intel ve DJI hava araçlarının çevrelerinde kargo gönderisi yapmak üzere gönderilen üç Wing drone’un uçuş rotalarını otomatik olarak ayarlamış.

Hava araçlarının rotalarının belirlenmesi

Gelecekte HTY gibi platformlar, çok sayıda drone’un gerçek zamanlı olarak rota planlamasını yapacak,  uçuşa yasak bölgelerden uzak tutacak ve beklenmeyen sapmalara karşı insan operatörleri uyaracaklar.

Google HTY sisteminin firmanın bulut hesaplama alt yapısını, tüm bu uçuş rotalarını belirleyerek, bir saniyeden az bir sürede gerekli ayarlamaları yapacak şekilde geliştireceğini düşünüyor.

Her ne kadar HTY gibi bölgesel ya da ulusal çapta drone trafiğini yönetme kapasitesine sahip bir sistemi geliştirmek biraz daha süreye ihtiyaç olsa da, bu tip testler gökyüzünü dolduran hava araçlarının rotalarının belirlenmesini ve takibini sağlayacak hızlı düşünen bir bilgisayar sistemine ihtiyaç duyacağımız bir gelecek için ümit vaat ediyorlar.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...