Bu robotun koşmak için beyne ihtiyacı yok

Date:

Doğal denge mekaniği

Bu çelimsiz robot dengede durmak için rakipleri gibi bilgisayar ve sensör kulanmıyor. Dahili dinamik stabilizasyon mekanizması sayesinde 16 km/h hızına kadar koşmaya devam etmeyi başarıyor. ‘Planar Elliptical Runner (PER)’ projesini geliştiren ekibi yöneten IHMC’de araştırmacı bilim adamı olarak görev yapan Jerry Pratt cihazdan edinilen derslerle robotları daha etkin ve doğal görünümlü kılacak daha pratik koşan robotların üretimi için kullanılabileceğini söyledi. Tekerlek sisteminin işlemediği alanlarda işlerinizi çabucak halletmek istediğinizde koşma eylemine kavuşmak oldukça faydalı olacaktır.

Agile Technologies’in Cassie robotu gibi çift pedallı robotlar tipik olarak denge algoritmalarını uygulamaya koyabilmek ve robotu ayakları üzerinde tutabilmek için bir çok işlem gücüne, jiroskoplara ve sensörlere ihtiyaç duyarlar. Bununla birlikte PER’de sistem oldukça zarif mekanik bir tasarım kullanır. Bu tasarımda tekil bir motor, robotun ayaklarına eliptik hareket etme yetisi kazandırır. Gövde biçiminin de katkıda bulunduğu durağanlık, tasarımın sunduğu imkanla robotun ayaklarının tepkisel-esneklik kazanmasıyla bir araya geliyor. Ayaklar dirençle karşılaştıklarında direnci aşmak için daha fazla güç uygularlarken, koşuyu dengelemek için arka ayak da mekanik olarak ayarlanıyor. Eğer robot insan ölçülerinde uyarlanmış olsaydı koşma hızı saatte 35-50 km/h arasında bir değere kavuşabilecekti.

İki ayaklı robotlar doğaları gereği daha zor dengede dururlar, daha çok enerjiye gereksinim duyar ve daha pahalı olurlar. Fakat Boston Dynamics’in humanoid ürünlerinde olduğu gibi dinamik açıdan dengede kalabildikleri ölçüde diğer robotların gidemeyecekleri yerlerde istihdam edilebilirler. Pratt ‘Technology Review’e verdiği demeçte “Bir insanın bulunmasını istediğiniz fakat tehlike arz eden, masraflı ya da oldukça uzak mekanlarda bacaklı robotlar özel bir anlam ifade ederler” dedi.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...