Halide ile iPhone’da profesyonel çekimler yapmak çocuk oyuncağı

Date:

Basit kullanım

Eski Apple tasarımcısı ve Twitter mühendisi, yeni ekibiyle birlikte iPhone fotoğrafçılığına el attı ve bugün piyasaya sürdükleri Halide isimli iOS kamera uygulaması ile işe başladılar. Amaçları kaliteli resimler çekebilmek için son sistem araçları kullanıma sunabilmek.

Yeni uygulamanın mimiklere dayalı kontrol amacı, eski Leica ya da Pentax gibi muhteşem bir film kamerası kadar sezgisel ve dokunsal hisler verebilmeye dayanıyor.

Günümüzde alternatif bir dizi iOS uygulaması olmakla birlikte (Camera+ ya da Camera Awesome gibi), bu uygulamalar daha çok profesyonel çekim yapma eğiliminde olanlara hitap ediyor. Halide ise öncelikle kullanıcı gücünü ön planda tutuyor. Yani, büyük oranda fotoğrafçılıktan az da olsa anlayan, pozu hızlıca değiştirmek ya da manuel olarak odaklama yapmak isteyenlere hitap edecek tarzda bir uygulama.

Bununla birlikte mevcut iOS uygulaması gibi cihaz içi otomatik mod kullanımı da mevcut. Bu mod, uygulamayı, tecrübeli iPhone fotoğrafçıları için bile kullanışlı hale getiriyor. Çünkü onlar da bazen ince çekimler yaparken yardıma ihtiyaç duyabiliyorlar.

Fakat bu otomatik mod, ISO, beyaz dengesi ve çekim hızı gibi bazı özel değerleri değiştirmek için ‘A’ butonuna basarak kapatılabilecek şekilde tasarlanmış. Uygulama aynı zamanda odak güçlendirme (odaktaki alanları belirginleştirerek kullanıcıların manuel olarak odak seçmelerine yardımcı olur), ayrıntılı histogram, uyumlu seviye çizgileri ve hem JPG hem de RAW çekim desteği gibi profesyonel araçları da içeriyor.

Halide, her ikisi de gelişmiş fotoğrafçılıkta tecrübe sahibi olan Ben Sandfsky ve Sebastiaan de With tarafından geliştirilmiş. Sandofsky daha önce Periscope’un yığın video işlemesi konusunda çalışmış, hem HBO’nun ‘Silikon Vadisi’ hem de Shyp için danışmanlık yapmış, aynı zamanda Twitter’ın iPhone, iPad ve Mac uygulamaları için teknoloji yöneticisi olarak görev yapmış.

de With

Diğer yandan Nylas Mail uygulamasını tasarlayan San Fransisco merkezli Pictogram ajansını  çalıştıran de With, önceden Apple’da çalışmış,aynı zamanda T-Mobile, Mozilla ve diğerleri için de çalışmalar yapmış. Aynı zamanda Doubletwist’in tasarımı üzerinde de çalışmalar yapan de With, bir fotoğrafçı ve çekimlerini motorsikleti ile tura çıktığı esnada yapar.

Uygulamanın özellik setinin gerisinde, uygulamayı diğerlerinden farklı kılan ‘mimik tabanlı arayüz’ vardır. Fakat kontroller aynı zamanda basarak da çalıştığı için tüm mimikleri hemen öğrenmek zorunda kalmazsınız. Bu özellik genel kullanımı daha sürekli kılar ve yeni başlayanları uygulamanın özelliklerine erişmek için ter dökmek zorunda bırakmaz.

Ekip, mimik tabanlı arayüzün, Halide’yi, daha az tecrübeli fotoğrafçılar için bile kullanılır kılan şeylerin bir parçası olarak görüyor.

De With “Halide’nin özelliklerini kullanmak için Poz Düzenleme, EV’ler, ya da manuel odaklama gibi şeylerden anlamak zorunda kalmazsınız. Bu yönüyle sadece kulağı kesik fotoğrafçıların değil, bir çok kişinin kullanacağını umuyoruz” diyor.

Uygulamadaki diğer bir özellik, yeni çektiğiniz fotoğrafları silmek ya da favori olarak işaretlemek için sağa sola kaydırmanızı sağlayan ‘anlık inceleme’ özelliği. Aynı zamanda Halide’de çektiğiniz en son resmi görüntülemek için 3D Touch özelliğini de kullanabilirsiniz.

Ekibin Halide’yi yapma sebebi, iPhone sensörleri zaman içerisinde gelişme kaydederken, resim çekme kullanımının gelişme kaydetmemesiydi.

Sandofsky

Sandofsky şöyle diyor; “Arkadaşlarımla Hawaii’ye gittik. Ve bu esnada kocaman bir kamerayı sürüklemek zorunda kalan kişi de bendim. Bir şelalenin dibinde iken, ortamdaki rutubet kamera sensörünün buğulanmasına neden oldu. Dolayısıyla kameranın içi bütünüyle kuruyana kadar makineyi kullanamamıştım. Ertesi gün her şeyi iPhone ile çektim. O zamanlar iOS’te bazı önemli özellikler yoktu. Üstelik tüm kamera uygulamaları da sorunluydular. Fakat yine de bu denli küçük bir kameranın çektiği resim kalitesi beni dehşete düşürmüştü. Ve tabii o ağır yükten kurtulduğum için de yaptığımız geziden ne denli zevk alabildiğimi anlamıştım.”

Sandofsky ilk prototipi o geziden eve dönerken uçakta yaptığını ve daha sonra de With’e gösterdiğini söylüyor. De With’ de kullanıcıların kullanım şekilleri ile ilgili daha farklı düşüncelerini dile getirmiş ve uygulamayı geçtiğimiz yıl WWDC (world wide developer conference-apple) zamanlarında yapmaya başlamışlar. Ki o sıralarda yeni kameranın API’leri açıklanmıştı.

Bir yıl sonra ise uygulama kullanıma hazırdı.

Uygulamanın ortak yapımcıları ‘hırslı yan proje’ olarak değerlendirdikleri Halide’yi kendilerinin finanse ettiklerini söylüyorlar.

Halide şu an itibariyle 2.99$’a indirilebiliyor. Fakat 6 Haziran’dan itibaren fiyatı 4.99$ olacak.

Son bir not: Uygulamanın kullanıcı ara yüzü dili İngilizce.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...