Facebook, Apple ve diğer büyüklerden kadın çalışanlara ilginç teklif

Date:

‘Özgürlüğe’ bir adım

İngiltere’deki firmalar kadın çalışanlara yumurtalıklarını dondurtma karşılığında ek ödeme yapma teklifi ile ilgili olarak kliniklerle görüşmeler yapıyorlar.

İngiltere’nin en büyük özel klinikler zinciri CARE Fertility, işletmelerin bu konudaki olasılıklarla alakalı olarak araştırma yaptıklarını söylüyor.

Bu uygulamanın bir getirisi olarak 20 ila 30’lu yaşlarda olan kadın çalışanlar kariyerlerine konsantre olabilir, ya da eş adaylarını bulana veya finansal kararlılığa ulaşana kadar bekleyebilirler.

Apple ve Facebook son iki yıldır yumurtalık dondurma işlemi için ikramiye olarak 16.000 sterline kadar ödeme yapıyorlar.

Firmalar bu uygulamanın kadınları güçlendirdiğini ve onlara farklı seçenekleri de sunduğunu söylüyorlar.

IVS Fertility Center

CARE London klinik yöneticisi Rob Smith firmaların kariyer odaklı çalışanlara yeni seçenekler sunma konusuyla ilgilendiklerini söyledi.

Aynı zamanda bunun sadece kariyer yapmayı düşünenler ya da henüz evlenmemiş olanlar için olmadığını, fakat aynı zamanda hayatlarının ilerleyen dönemlerinde hamile kalacak olanlar için de geçerli olduğunu söyledi.

Sky News’e yaptığı bir açıklamada Smith “Büyük olasılıkla yüksek bir başarı derecesinde ilk çocuklarına hamile kalacaklar” dedi.

“Bununla birlikte ilk çocukları 2-3 yaşlarına geldiğinde, tekrar denemek istediklerinde kendilerini 40’lı yaşlara doğru gelirken bulacaklar. O yaşta başarılı bir hamilelik oranı oldukça düşüktür. Dolayısı ile yumurtalıkları daha öncesinde dondurarak bu garantiyi akıllarının bir köşesinde bulundurmuş olacaklar. Eğer daha sonra herhangi bir sorun oluşursa, geri dönebilecekleri bir seçenekleri olacak.”

Bu düşünceyi eleştirenler kadınların doğal çocuk yapma yaşlarında iken bu uygulama ile ertelemelerine sebep olunacağını söylüyorlar.

Comment of Reproductive Ethics’ten Josephine Quintavalle doğru cevabın iskontolu yumurtalık dondurma teklifinde değil, daha eşit bir toplumda yattığını söyledi. “Bunu yaparak özgürleşeceğinizi düşünüyorsanız, kadınlara ‘uyanın’ demek isterim. Bu, kadın özgürlüğü ile ilgili bir şey değil. Sanırım bir çok kişi IVF’in tezgahına geliyor. Görünürde kolay bir seçenek fakat sırf işlerini korumak için bunu yapıyorlarsa bence kadınların bunun özgürleştirici olduğunu düşünmeleri anormal bir şey” dedi.

Şimdi 40 yaşında olan Sarah bagg, uzun süreli bir ilişkiden sonra 39 yaşında iken yumurtalıklarını dondurtmuş. “O zamanlar 38 yaşına geldiğim gerçeğini hissetmek beni panik moduna sokmuştu. Ki ben çocuk sahibi olmayı hep istemişimdir. Bir şeyler yapmak istedim çünkü yaşımın ilerlediğinin oldukça farkındaydım. Dolayısı ile yumurtalık dondurtma o zaman için makul bir seçenek gibi gelmişti. Bence seçeneklerin olması her zaman için iyidir. Ve insanların içinde bulundukları duruma göre yaptıkları şeyin kendileri için doğru olup olmadığının kararını vermek bütünüyle kişiye bağlıdır. Çocuk mu istiyorlar ya da bunu ne kadar istiyorlar. Ya da bu işi doğaya bırakmaktansa bilime bırakma riskine hazırlar mı? Tüm bunlar kişisel tercih meselesi” diyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...