Fury hassas güdümlü motorsuz roketin özellikleri

Date:

Yüksek hassasiyetli Fury

Fury Thales’in Textron Systems Weapon and Sensor Systems ile işbirliği dahilinde geliştirdiği hafif ağırlıklı, hassas güdümlü hava silahıdır.

Silah, Class IV insansız hava aracı sistemleri, hafif saldırı ve istihbarat, gözetleme ve tanıma hava aracı gibi insansız hava araçlarının kullanımına yönelik olarak üretilmiştir.

Fury ilk olarak 2014 Farnborough International Air Show’da, İngiltere’de bir Beechcraft AT-6 gövdesinde gösterilmişti. Silahın geliştirilmesi bu yılın Mayıs ayında gerçekleşti.

Fury uçuş test programı detayları

Fury’nin Shadow 200 UAS’den ilk bırakılışı 2014 yılı Ağustos ayında gerçekleşmiştir. Hafif ağırlıklı bu silah başarılı şekilde hedefe kilitlenerek, infilak etmiştir.

Fury’nin canlı ateşlenme gösterileri 2014 yılı Eylül ayında Amerika’da, Arizona Yuma, Yuma Proving Ground’da Shadow taktik insansız hava aracı sistemi kullanılarak yapılmıştı.

Fury’nin cephanesi 2016 yılı Nisan ayında statik hedeflere karşı Shadow TUAS’tan başarılı bir şekilde ateşlenmişti. 8.000 ft yükseklikten bırakılan silah, başarılı bir şekilde hedefe kilitlenmişti.

Hassas güdümlü hava mühimmatı Yuma Proving’teki hareketli hedeflere karşı Shadow TUAS’tan başarıyla ateşlenmişti. Bu yılın Mayıs ayında gerçekleştirilen testle birlikte Fury silahının uçtan uca testi sonuçlandırılmıştı. Test aşaması bir çok insansız hava aracı platformlarından gerçekleştirilen toplam 13 uçuştan oluşuyordu.

Tasarım ve özellikleri

Fury silahı, Thales’in geliştirdiği hafif ağırlıklı, çok amaçlı füze (LMM), hassas menzil silahlarına dayalı olarak üretilmiştir. Roket motoru bulundurmayan silah, LMM’den daha düşük akustik etki alanına sahiptir. Silahın genel şekli bir dizi insanlı ya da insansız hava aracı sistemlerine yerleştirilmesine olanak sağlar.

Platformdan bağımsız olan silah tek bir pilon bağlantısı ya da çoklu taşıyıcılı rampaya oturtulabilir. Hafif ağırlığı nedeniyle büyük bir silah yerine birkaç silahın taşınmasını mümkün kılar. Böylece aynı zamanda birkaç hedef yok edilebilir. Düşük sürtünme oluşturan silah, hız, dayanıklılık ve menzil gibi faktörleri de içeren performans özelliklerini kazandırır.

Silahın yüksek dereceli hassasiyeti ve kullanımı kolay özellikleri insansız hava araçları ve hafif saldırı hava araçları için ideal bir silah olmasını sağlamaktadır. Kendiliğinden giden füzelere düşük maliyetli bir alternatif olan silah, aynı zamanda insanlı ve insansız hava aracına eksen dışı vuruş kapasitesi de sağlar.

Kompakt özellikteki bu silahın uzunluğu 68 cm, çapı 7.5 cm olmakla birlikte, ağırlığı da yaklaşık 6 kg civarındadır.

Fury’nin savaş başlığı

Silah çifte etkili olarak şekillendirilmiş şarj ve önceden parçalanmış patlayıcı başlığı taşır. Başlık etki, patlama yüksekliği ve gecikme modları ile üçlü bileşik moda sahiptir.

Savaş başlığı durağan ve hareketli hedeflere kilitlenebilmektedir. Bu hedefler arasında hafif silahlı araçlar, küçük botlar ve maksimum 4.000 metre uzaklıktaki personel yer alır. Tüm bu hedefleri 3.000 metre yükseklikten bırakıldığında vurabilme kapasitesine sahiptir.

Güdüm sistemleri

Fury silahı seçilebilir kullanışlı yanıltmaya karşı modül (SAASM) GPS destekli atalet navigasyon sistemi ve bir adet yarı aktif lazer tarayıcı içerir. Bu özellikler silaha orta yol ve terminal güdüm kabiliyetleri kazandırır. Bu sistemler 360 dereceli hedefe kilitlenme imkanı sağlarlar.

Silah hem sabit, hem de hareketli hedefleri 1 metrelik hassasiyetle vurabilmektedir. Aynı zamanda özel hedef koordinatlarına da yönlendirilebilir. Kontrol çalıştırıcıları ve genişletilmiş yüzgeçler üstün uçuş kontrolü sağlamakla birlikte yüksekliği de arttırır.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...