Geleceğin kendi kendini tedavi eden akıllı telefonu

Date:

İnsana ihtiyacı olmayan bir robot fikri pek makul olmamakla birlikte…

Araştırmacılar, akıllı telefonların, robotların ve diğer elektronik cihazların kendi kendilerini tamir etmelerinin önünü açacak yeni bir malzeme geliştirdiklerini açıkladılar. Amerikan Kimya Toplumu’ndaki araştırmacılar orijinal büyüklüğünün 50 katına kadar gerilebilen malzemenin, ikiye bölünse dahi hiçbir şey olmamış gibi kendi kendini iyileştirebileceğini öne sürüyor.

Malzeme; esnek, şeffaf ve insan derisi ile benzer özellikleri paylaşıyor. Elektrik sinyallerine maruz bırakıldığında moleküller arasında kimyasal bağlama reaksiyonu oluşturan bir akım üretiliyor.

Kendi kendini iyileştiren ekranlar, bu yöntemin uygulanacağı en olası elektronik cihazlar olarak görünmekle birlikte araştırma ekibinin başı Dr. Chao Wang aynı zamanda lityum-iyon bataryasında da bu olasılığın uygulanma ihtimalini araştırıyor.

[irp posts=”10147″ name=”İnsan dokulu robotlar geliyor”]

Bazı akıllı telefon üreticileri halen ‘kendi kendine tedavi’ teknolojisine sıçrama yapmış durumdalar. Örneğin LG 2013 yılında ‘LG G Flex’ isimli küçük çiziklere karşı kendini yenileyebilen hidrojenle işlenmiş  arka kapak yapmıştı.

Amerikan Kimya Toplumu’nun geliştirdiği malzeme ise bütünüyle yeni bir icad. Bu malzeme parçalara bölündükten sonra bir gün içerisinde kendisini dikerek tekrar eski haline dönüyor. Bu durum aynı zamanda kendi kendini tamir eden robotların yapılmasını da mümkün kılacaktır.

Wang ve ekibi şu sıralar yüksek nem gibi kendini yenileme işleminde gerçekleşen kimyasal reaksiyonla çakışabilecek zorlu çevre koşullarına karşı daha çok kendini yenileyebilen bir malzeme yapma hususu üzerinde çalışma yapıyorlar.

Wang “Su içeri girdiğinde işleri karıştırıyor. Örneğin mekanik özellikleri değiştirebilir. Şu an itibariyle bu malzemelerin gerçek yaşamdaki uygulamalarda kullanılabilmelerini sağlamak üzere polimer içerisindeki kovalent bağlarda  bir takım ayarlamalar yapıyoruz” dedi.

Herşeye rağmen telefonunuzu tek parça halinde tutmanın en iyi yolu koruyucu bir kılıf içerisinde kullanmak olsa gerek.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...