Google Home uydurma haber saçıyor

Date:

Gelişim aşamasındaki yapay zekanın azizliği

Google söz konusu yalan haber olunca, insan küratörlüğünün (düzenleyicilik) faydalarını bir kez daha gösteriyor. Birkaç kaynak Google Home ’un “Obama darbe yapmayı planlıyor mu?” sorusuna karşılık olarak oldukça kötü bilgileri sayfaya yansıttığının farkına vardılar. Google Home girilen bu soruya, son derece şüpheci bir site olan ‘Fed’in sırları’ndan alıntı yaparak,  “Obama sadece Komünist Çin’le yatağa girmekle kalmayıp, aynı zamanda başkanlık süresinin dolacağı 2016 yılı sonunda komünist devlet darbesi yapmayı da planlıyor olabilir!” şeklindeki yazıları yansıtıyor.

Peki Google neden bu sağ kanat komplo teorilerini size  veriyor? Aslında sayfa, belirli arama terimleri için sayfanın üst bölümünde çıkan sonuçlar olan Google’ın kendi ‘özellikli parçacıkları’nı arama sonucu olarak gösteriyor. Google, makul ve güvenilir kaynaklardan gelen cevapları gösteren ‘Knowledge Graph (Bilgi Grafiği)’ nin aksine özellikli parçacıkların, yapılan arama sorgusuna otomatik ve algoritmik eşleşmeleri yansıttığını söyledi.

Diğer bir deyişle bir robot, ilk aşamada güvenilir olma zorunluluğu olmayan kaynaklardan edinilen bilgileri derler, ve sonra Google Assistant Yapay Zeka’sı ile desteklenen Google Home tarafından size yansıtılır. Cihaz özellikli parçacıklar üzerinde odaklanır zira arama sonuçlarının listesini göstermek kullanışlı olmayabilir. Buna mukabil Amazon’un Alexa adlı uygulaması sorguları cevaplamaya çalışır, fakat, benzer ‘Obama’ sorusuna “Duyduğum soruya bir cevap bulamıyorum” şeklinde cevap verir.

Google kesinlikle sorunla ilgili bilgi sahibi zira “maalesef yanlış ya da uygunsuz içerikli sitelerle karşılaştığımız durumlar oluyor” şeklinde bir açıklama yaptı. Firma şimdilik kötü sonuçları bildirimler dahilinde duruma göre düzeltiyor.

Peki neden özellikli parçacıklar programı, güvenilir hale geldiğinden emin olununcaya kadar devreden çıkarılmıyor ? Görünen o ki insanlar hazmı kolay sonuçlardan hoşlanıyorlar (derleme sonuçlar da diyebiliriz). Geçen yıl bir uzman The Outline’a “Bu nedenle söz konusu özellik, arama sonuçları üzerinde çok iyi etki yapıyor” demişti. Diğer bir deyişle özellik, tam bir kabusa dönüşmediği sürece değiştirilmeyecek gibi görünüyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...