Honda Clarity elektrikli ve plug-in hibrid sürümleri tanıtıldı

Date:

Honda, 2017 Clarity yakıt hücreli sedanını bu yılın başlarında kiraya vermeye başladı. Daha önce kiralayan yaklaşık 100 kişide halihazırda kullanıyor. Bu haftaki New York Auto Show’da şirket, Clarity’nin elektrikli ve plug-in hibrid sürümlerini tanıttı.

Honda, plug-in hibrid, küçük benzinli motoru devreye girmeden 70 kilometre elektrik modunda gidebiliyor. Tamamen elektrikli modeli tam bir şarjla 180 kilometre gidebiliyor. Her ikisi de bu yıl satışa çıkacak. Honda’nın yeni Clarity modeli, endüstrideki en uzun menzil yol yapan araçlar arasında 590 kilometre yol yapabilir.

Hidrojen yakıt istasyon sayısı çok az

Honda, Toyota ve Hyundai, son üç yılda birkaç yüz yakıt hücreli araç kiraladı ve bu yıl 1000’den fazla kiralamayı bekliyor. Ancak şimdilik bu kiralamalar, ABD’deki 34 kamu hidrojen yakıt istasyonunun çoğuna ev sahipliği yapan California ile sınırlı.

Bazı otomobil üreticileri bu teknolojiye büyük yatırımlar yapıyor. General Motors geçtiğimiz günlerde ABD Ordusu’na bir yakıt hücresi toplama cihazı tedarik etti. GM ve Honda, 2020 yılına kadar bir yakıt hücresi sistemi üzerinde işbirliği yapıyorlar. Hyundai, önümüzdeki yıl uzun menzilli bir yakıt hücreli SUV modelini tanıtacak.

GM’nin yakıt hücresi işinin başında olan Charles Freese, “Proje aşamasını net bir şekilde aşıyoruz, yakında bu teknoloji uygulanabilir hale gelecek” dedi.

Hidrojen yakıtlı araçlar daha uzun mesafe gidiyor

Saf elektrikli otomobiller gibi, yakıt hücreli arabalar da sessizce ve emisyonsuz çalışır. Bunun yanında bazı büyük avantajlarıda var. Yakıt hücreli arabalar, benzinli arabalara göre daha hızlı yakıt ikmali yapabilir. Buna karşılık, 240 voltluk bir ev şarj cihazı kullanarak elektrikli Chevrolet Bolt’u tam şarj etmek dokuz saat sürüyor. Yakıt hücreli arabalar bir depo yakıtla daha da fazla yol yapabilir.

Ama bu yakıt ikmalini yapmak halen önündeki en büyük engel. Yakıt istasyonları inşaatı 2 milyon dolara maloldu, bu nedenle şirketler, daha fazla yakıt hücreli araba yollara çıkmadığı sürece bu istasyonları inşa etmek konusunda isteksizler.

ABD’de 34 hidrojen yakıt istasyonu bulunuyor

ABD Enerji Bakanlığı, ülkedeki 34 hidrojen yakıt istasyonunu listeledi; Üçü dışında hepsi Kaliforniya’da. Karşılaştırma yapacak olursak, ABD’de hidrojen istasyonlarının maliyetinin bir kısmı ile kurulabilen 15,703 kamuya açık elektrik şarj istasyonu bulunuyor. Ayrıca elektrikli araç sahiplerinin arabalarını gece şarja takabilecekleri milyonlarca garaj bulunmakta.

ABD tüketicileri geçen yıl yaklaşık 80.000 elektrikli otomobil satın aldı.

Yakıt hücreli otomobiller, yakıt hücresi istifini oluşturmak üzere bir araya getirilen özel işlemden geçirilmiş plakalara hidrojen ve oksijen karıştırılarak aküye ve motora güç sağlayan elektrik üretmektedir.

Hidrojen yakıtlı araç teknolojisi yeni değil

Bu teknoloji yeni değil. GM, 1966 yılında ilk yakıt hücreli araç olan Electrovan’ı piyasaya sunmuştu. Sadece iki koltuğu bulunuyordu; Minibüsün arkasında büyük çelik tanklar, hidrojen ve oksijen barındırıyordu. O yıllarda bir depo ile yaklaşık 240 kilometre yol yapabilen aracın bir defa hidrojen tankı patlamıştı.

Hidrojen depolama, yakıt hücresi istifleri ve pillerdeki gelişmeler, mühendislerin bu bileşenleri bir sedan içine düzgünce sığdırmak için önemli ölçüde küçültmesine izin verdi. Oksijen ızgarlarla havadan toplanır ve kaza sırasında hidrojen sızıntılarını önlemek için otomatik olarak alüminyum kaplı yakıt tanklarında depolanır. İstifte kullanılan platin miktarını azaltmak yakıt hücreli araçların maliyetini düşürdü.

Chevrolet Bolt elektrikli aylık kira ödemesi 354 dolar civarındayken, Clarity, 36 ay boyunca ayda 369 dolara kiralanmakta. Ancak Honda, Toyota ve Hyundai’nin hepside ücretsiz hidrojen yakıt ikmali yapıyor. ABD Enerji Dairesine göre, hidrojen için fiyat kilogram başına 13-16 dolar, bu durumda Clarity’nin 5 kilogramlık depolama kapasitesini doldurmak için 80 dolar maliyet çıkıyor.

Bu bilgiler ışığında, analistler yakıt hücreli araçların satışının, daha fazla yakıt istasyonu kurulana kadar sınırlı olacağını düşünüyorlar. Ancak otomobil üreticileri hala yakıt pillerine yatırım yapmaya devam edecek. GM Freese, insansız, derin deniz araçları veya yedek ev güç sistemleri de dahil olmak üzere, araçların ötesinde birçok uygulamanın bulunduğunu söylüyor.

Kelley Blue Book’a göre, küresel otomobil şirketlerinin böyle bir şey yapmasının sebeplerinden biri de, pastadan bir pay almak istiyor olmaları.

Otomobil üreticilerinin hükümetler ve enerji şirketleri ile California’da yaptığı gibi ortak olması durumunda, benzin istasyonlarının sayısı da hızla artabilir. Bu yılın başlarında, Shell ve BMW de dahil olmak üzere 13 şirket, ulaşımda yakıt olarak hidrojenin kullanılmasını hızlandırmak için bir konsey kurdular.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...