IBM evrensel quantum bilgisayarı yapmayı planlıyor

Date:

Quantum işlemcili iş bilgisayarı

Teknik olarak günümüzde firmalar, bir quantum bilgisayar satın alabilirler. Fakat bu, genel amaçlı bir bilgisayar olmayacaktır zira, quantum bilgisayarlar özel ihtiyaçlara yönelik olarak tasarlanıyorlar. Her ne kadar bilgisayarın quantum bilgisayar olup olmadığını sormasanız dahi bu tip bir bilgisayar uzman donanım içeriği gerektirdiği için kendini belli eder.

IBM, ilk ticari maksatlı evrensel quantum bilgisayarını üretmeyi tasarlıyor. Plana göre önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ortalama 50 quantum bitlik (Quantum Experience bilgisayarı 5 bit ile başladı, şimdi ise 20 biti simüle edebiliyor) bir sistem inşa edilecek. Çok gibi gelmeyebilir fakat 50 qubits bazı işlemlerin yapılmasında en iyi süper bilgisayarlardan daha güçlü performans sergileyebilir (örneğin daha önce uygulanabilir olmayan görevlerin bir anda hayata geçirilmesi sağlanabilir).

[irp posts=”8341″ name=”İklim değişikliği gözleminde süper bilgisayar kullanılıyor”]

Bu quantum bilgisayarını kendiniz için kullanmayacak olma ihtimaliniz oldukça yüksek. Daha çok eski günlerde olduğu gibi bu bilgisayar da iş ve bilim dünyasındaki müşterilerin özel sorunlarını çözme amaçlı olarak tasarlanıyor. IBM bu amaçla Canon, Hitachi Metals, Honda, JSR, Nagase ve Samsung gibi araştırma ortaklarına quantum teknolojisinin potansiyel kullanım alanlarını keşfetmelerine yardımcı oluyor.

Evrensel quantum bilgisayarının ne yapabileceğinin tam kapsamını kimse bilmiyor. Cihazın, şu an masada dahi olmayan sorunların çözümünde bütünüyle kullanılabilir olacağı düşünülüyor.  En büyük sorunlardan biri üretim için somut bir yol haritası oluşturmak ve bir çok pratik durumda kullanılabilecek zekice yaklaşımlar geliştirmek.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...