İnsan burnunun şekli işte buradan geliyor

Date:

Burun şeklinizin iklim koşullarından geldiğini biliyor muydunuz?

Hiç merak ettiniz mi burnunuzun şekli neden böyle? Bilim adamları da bu soruyu merak etmiş ve yeni yaptıkları çalışma sonucunda burun şeklinin iklimlere göre değiştiğini keşfetmişler.

Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’de yapılan çalışmada, 1800’lü yıllarda ortaya atılan ve Thompson’s Nose Kuralı olarak bilinen teorinin doğru olabileceğini destekleyen bulgular keşfedildi.

Thompson’s Nose Kurali İngiliz antropolojist Arthur Thompson’ın ortaya koyduğu bir teori. Bu teoriye göre sıcak iklimlerde yaşayan insanların burun delikleri daha geniş bir yapıya sahip olurken soğuk iklimdeki insanların burun delikleri daha dar yapıda oluyor. Bununla birlikte teori, soğuk iklimde yaşayan bir kişinin ufak burun deliklerine sahip olduğunda vücut ısısını daha rahat kontrol edebileceğini iddia ediyor.

Dünyanın her yerinden gönüllülerle çalışıldı

Geçmişte bilim adamları Burun Kuralı’nı test etmek için sadece insan kafatasının boyutlarını ölçmüştü ama Pensilvanyalı araştırmacılar ilk kez yaşayan insanların burunları ve burun derinlikleri üzerinde çalışmış oldu. PLOS Genetics üzerinden yayınlanan çalışmanın yazarlarından birisi olan Mark D. Shriver, “ısı ve nem gibi faktörleri göz önünde bulundurarak farklı coğrafi bölgelerde yaşayan popülasyonların burun özelliklerine odaklandık” dedi. Araştırmacı ekip üç boyutlu yüz tarayıcısı kullanarak insan burnunun uzunluğunu, yüksekliğini, genişliğini ve burun deliklerinin genişliğini ve aralarındaki mesafeyi inceledi. Çalışma için Güney Asya, Doğu Asya, Batı Afrika ve Kuzey Avrupa bölgelerinden toplam 476 gönüllü üzerinde çalışıldığı ifade edildi.

İnsan burunun nasıl çalıştığını anlamak sağlığımız ve potansiyel sağlık risklerine karşı önlem almak adına çok büyük önem arz ediyor.

Ali İlterhttps://teknoformat.com/author/ali
Bilgi teknolojileri yöneticisi, Teknoloji ve Teknolojik gelişmeler, her zaman ilgisini çekmiştir. Teknolojik araştırma ve geliştirme konusunda uzmanlığıyla ekip lideridir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...