Intel, Qualcomm-Windows ortaklığından rahatsız

Date:

8086 chip mimarisi

8086 chip mimarisi 40. yılına yaklaşırken Intel, Windows 10 PC’lerin Snapdragon 835 chiplerinin x86 emulasyonu ile çalıştırılacağına dair haberlerle ilgili olarak Qualcomm’a uyarı yaptı. Intel’in yetkili avukatı Stephen Rodgers ve Intel Labs’in direktörü Richard A. Uhlig bir blog yazısında “Bazı firmaların Intel’e tescilli x86 ISA standardını Intel’in izni olmadan emüle etmeyi deneyeceklerine dair haberler var. Patent haklarımızın yasadışı olarak ihlal edilmesini hoş karşılamıyoruz. Diğer firmaların Intel’in fikri mülkiyet haklarına saygı göstermeye devam etmelerini bekliyoruz” denildi.

8086 8 Haziran 1978 tarihinde üretildi ve Intel SIMD çoklu işlemci, SSE medya hazırlama, şifreleme geliştirimleri, güvenlik ve bir çok alandaki yeniliklerini o zamandan bu yana sürdürüyor. Firma, tüm bu teknolojisini korumak için 1.600’ün üzerinde patentten oluşan bir portfolyosunun olduğuna işaret ediyor.

Makale ilerleyen bölümlerinde daha hukuki bir ifade kazanarak “Intel x86 icatlarını dikkatle korur ve diğerlerinin bunları geniş anlamda kullanmalarına müsaade etmez” deniliyor. Firma geçtiğimiz yıllar içerisinde AMD, Cyrix, Chips and Technologies ile yaşanılan tartışmalardan da alıntılar yapıyor.

Orijinal 8086 CPU

Qualcomm’un kullanmayı planladığı x86 ve Win32 emlasyonuna atfen “Emülasyon yeni bir teknoloji değil.  Özellikle Transmeta, emülasyon (kod biçimi değiştirme) teknikleri kullanarak uyumlu bir x86 ürettiğini iddia eden son firmaydı” şeklinde bir ifade geçiyor blog yazısında. Emülasyona rağmen Intel’in patent haklarını Transmeta’ya karşı kullandığı ve nihayetinde firmanın, CPU işini on küsur yıl önce bıraktığı da belirtiliyor.

Qualcomm’un Windows 10 üzerinde olmasında oldukça güzel faydalar var. Bunlar arasında Qualcomm’un 5G LTE bağlanılırlığının entegre olunduğu Qualcomm’un küçük parçaları sayesinde üretilen hafif ve küçük makineler ve çok daha iyi bir batarya ömrü de bulunuyor. Tüm bu faktörler Microsoft’un ‘her zaman bağlı olma’ rüyasının bir parçası. Intel’in son chipleri hala son jenerasyon 14-nanometre parçalar kullanırken Qualcomm 10 nanometre teknolojiye sahip Snapdargon 835 chipleri üretti.

Transmeta’nın aksine Qualcomm çok sayıda kaynağa sahip. Firma avukatlarının ciddi bir durum tespit sürecinden geçirmeden Qualcomm’u Intel’in sahasına girmeye müsaade etmeyeceklerini düşünüyoruz. Microsoft’ da bu ortaklığı tam anlamıyla destekliyor zira yeni Windows 10 S stratejisi Qualcomm’un iş birliğine dayanıyor gibi görünüyor. Lenovo HP ve ASUS gibi diğer OEM üreticileri de işbirliğinden yana. Intel ne kadar yaygara koparırsa koparsın, ipler Microsoft’un elinde. İstediği an Intel’in Windows 10 ile bağlantısını koparabilir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...