Intel’in 3D depolama birimi Optane, PC’lere geliyor

Date:

Yüksek oranda hız artışı

Intel’in 3D Optane depolama birimini alabileceğiniz bir ürün olması için fazla  zaman geçmedi. Chip yapımcısı masaüstü PC performansını hızlandırmak için tasarlanan Optane modüllerini tanıttı. Bu modeller 16GB ve 32GB’lık ön bellek sürücüleri (server modülü 375GB). Kapasite düşüklüğü sizi ümitsizliğe düşürmesin. Teoride oldukça düşük gecikme süreleriyle (10 mikro saniyenin altında) ve katı hal sürücü hızlarıyla (ardışık okumanın zirvede olduğu anlarda en az 900MB/s) çalışan bir kombinasyon, yükleme süresini büyük oranlarda azaltır.

Geleneksel dönme hızına sahip bir sabit sürücülü PC ile kıyaslandığında Intel, genel ortalamada yüzde 28’lik bir performans artışı ve depolama hızında 14 katlık bir artış olacağını iddia ediyor. Chrome ya da Outlook gibi bilindik uygulamaların beş ila altı kat daha hızlı yüklenmesi bekleniyor. Ve tabii oyun performansında da büyük bir getiri düşünüyor. Firma bu oyunların yüzde 67 oranına kadar daha hızlı açılacaklarını ve yüzde 65 daha hızlı yükleneceklerini söylüyor.

Intel her iki masa üstü modülün 24 Nisan’da çıkarılacağını, ve oldukça makul bir fiyata satılacaklarını söylüyor. 16GB’lık modül için 44$, 32GB’lık seçenek için 77$ fiyat belirlenmiş. Optane ile donatılmış sistemler Asus, Dell, HP ve Lenovo gibi PC üreticilerinden yılın ikinci çeyreğinde piyasaya çıkacak. Eski bir PC’yi upgrade etmeyi düşünmeyin zira bu depolama birimleri için 7. Nesil Core (örneğin Kaby Lake) işlemci ve buna uygun bir chipset’e ihtiyacınız olacak. Dolayısı ile eğer son sistem bir PC’ye sahip değilseniz SSD ya da hibrid sabit sürücü yerleştirmek durumunda kalacaksınız.

Değip değmeyeceği konusuna gelirsek; bu daha çok beklentilerinizle ilgili bir durum. Intel her ne kadar bilgisayarınızda SSD sürücünüz olsa bile, bir hız artışı yaşayacağınıza inanıyor olmakla birlikte (cihaz örneğin SATA tıkanıklığını ortadan kaldırabilir) AnandTech eğer depolama ihtiyaçlarınızı karşılayacak olursa, Optane seçeneklerinden birini alarak yalnızca SSD’ye bağlı kalmamanızın iyi olacağını belirtiyor. Bu cihaz gerçekten yüksek kapasiteli SSD’lere masraflı ödemeler yapmak zorunda kalmadan, hız artışını baz alan, geleneksel sürücülerle iş göremeyenler için ideal bir seçenek.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...