IŞİD propaganda için kendi sosyal ağını kurdu

Date:

Hedef propaganda

Sosyal medya IŞİD militanlarının propaganda yapmak için kullandıkları temel araç haline geldi. Fakat Twitter ve Telegram gibi firmalar IŞİD hesaplarını kapatmaya başladıkça militanların iletişim çabalarını devam ettirmek için kendilerine özel sosyal ağları kurmaya başladıkları görülüyor. Avrupa Polis Ofisi (Europol) direktörü Rob Wainwright Londra’da yapılan güvenlik konferansında IŞİD militanlarına yönelik olarak gerçekleştirilen iki günlük bir operasyon esnasında yeni bir ağ keşfedildiğini söyledi. Reuters’e göre Europol operasyonu Amerika, Belçika, Yunanistan, Polonya ve Portekiz ile birlikte gerçekleştirdi. Bu operasyonlar esnasında kurum, toplamda 52 online ağ üzerinde bulunan 2.000’den fazla aşırıcı materyali açığa çıkardı.

Wainwright “Bu operasyonda IŞİD’in kendi gündemini sürdürmek için kendine özel sosyal medya platformunu geliştirmekte olduğu açığa çıktı” dedi. Ağla ilgili daha fazla detay vermeyen Wainwright, yeni platformun Google, Facebook ve Twitter gibi aşırılık yanlısı materyallerin giderek artan oranda kaldırılmalarına tepki olduğunu düşündüklerini söyledi. “Kesinlikle onlara bu alanda hareket etmelerini çok zorlaştıracak şeyler yaptık fakat hala bu can sıkıcı videoların yayınlandığını, Internet üzerinde büyük çapta bir muhaberat sağladıklarını görüyoruz” dedi.

Bu haber, en azından Twitter’ın IŞİD’le alakalı materyalleri servisinde engellemede bir miktar başarı göstermesinden sonra geldi. Geçtiğimiz yaz Beyaz Saray IŞİD’in Twitter trafiğinin geçen iki yıl sürecinde yüzde 45 oranında düştüğünü söylemişti. Bu haber, Twitter’ın 125.000 IŞİD sempatizanı hesabın yasaklandığının ortaya çıkmasından sonra gelmişti. Bununla birlikte 2015 yılı sonlarında Telegram’ da düzinlerce IŞİD yanlısı sohbet kanallarını kapatmıştı. Facebook, Apple, Dropbox, Microsoft ve diğer büyük teknoloji firmaları da IŞİD’e karşı online mücadeleye dahil oluyorlar.

Fakat grup propaganda yaymak için kendine has ağlar kurmaya devam edebilirse onları bütünüyle durdurmak oldukça zor olacaktır. Wainwright, Europol’ün, IŞİD’e ait özel bir ağ üzerinde gerçekleşen iletişimlerin önünü kesmenin, yasal teknoloji firmalarıyla iş birliği yaparak bu iletişimlere engel olmaktan ne kadar zor olacağından emin olmadığını fakat online propagandaya karşı savaşım vermenin IŞİD’e karşı verilen mücadelenin büyük bir parçası olarak kalmaya devam edeceğini söyledi.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...