Sağlığınızla ilgili bu haberi okuyunca şaşıracaksınız

Date:

Karakteristik belirteçler

Kan grupları A, B, AB ve 0 grubu olmak üzere dörde ayrılırlar ve birlikte kırmızı kan hücrelerinin yüzeylerinde bulunan dört antijen grubunu temsil ederler. Bununla birlikte sadece kime kan verebileceğimizi ya da kimden kan alabileceğimizi göstermezler. Kan gruplarımız aynı zamanda kişisel sağlık durumlarının karmaşık yapılarına da ışık tutarlar. Bunlardan kayda değer altı tanesini şu şekilde sıralayabiliriz :

  1. Hafıza Sorunları

Risk Grubu : AB

Beyniniz ve damar sisteminiz düşündüğünüzden daha ortak özelliğe sahiptirler. Son yapılan bir çalışma AB grubu kana sahip olanların hatırlama, konuşma ve dikkat güçlükleri yaşama konusunda diğer gruplara oranla %82 daha fazla meyilli olduklarını gösterdi. Araştırmacılar bunun bir sebebinin beyne akan kan kalitesini düşüren ve pıhtılaşma faktörü VIII olarak bilinen temel pıhtılaşma proteini olduğunu düşünüyorlar.

Bu çalışmanın yazarı Mary Cushman “Faktör VIII seviyeleri kan grubu ile yakından ilişkili oldukları için bu kan grubu ile zihinsel bozukluklar arasında nedensel bir bağ olabilir” dedi.

  1. Pankreas kanseri

Risk Grubu: O grubu olmayanlar

Sıfır grubu kana sahip olanların, pankreas kanserine yakalanma riskinin diğerlerine göre daha düşük olduğunu söylemek, yerinde olur. Yale Üniversitesi’nde bakteryal enfeksiyon üzerinde çalışma yapan araştırmacıların geçtiğimiz Temmuz ayında yaptıkları çalışmada insan bağırsağında yaşayan ve ‘Helicobacter Pylori ya da H. Pylori’ olarak bilinen bakterinin bilinen türlerinde pankreas kanseri gelişiminin daha olası olduğu gözlemlenmiş. Zira A ve B antijenleri bu bakteri türlerinin gelişmesine neden olurlar. 0 grubu kana sahip olanlar, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde antijen taşımazlar. Bu nedenle başka gruplara kan bağışı yapabilirler.

  1. Kalp hastalığı

Risk grubu: AB

Harvard Üniversitesi’nde 2012 yılında yapılan çalışmada 0 grubunda olmayan insanların aynı zamanda kalp-damar hastalıklarına yakalanma ihtimallerinin yüksek oldukları görüldü. Fakat özellikle AB grubu kana sahip olanların ortalamada en yüksek risk grubunda oldukları görüldü. Bu gruptakiler, 0 grubu deneklere oranla %23 daha fazla kalp rahatsızlığı geçirme olasılığına sahipler.

Beslenme Departmanında yardımcı profesör olan Dr. Lu Qi, insan antijenlerinin özel yapısına verilen önemin kolesterol ve tansiyon kadar önemli olduğunu söyledi. “İnsanlar kan gruplarını değiştiremeyecek olsalar da bulgularımız doktorların, kalp hastalığı gelişimi riskinde bulunanları daha iyi anlamalarına yardımcı olacaktır.”

  1. Gerginlik

Risk grubu: A

Bazı kan gruplarının vücuttaki hormonların değişen oranlarıyla birlikte hareket ediyor olması nedeniyle doktorlar egzersiz tavsiyelerini hasta tipine göre ayarlarlar. Örneğin A grubu kan taşıyan insanların bünyelerinde stres hormonu olan ‘Kortizol’ ü yüksek seviyelerde taşıdıkları bilinir. Bu sebeple Tai Chi ve Yoga gibi gerginlik azaltıcı egzersizler, bu stresin giderilmesinde tek başına koşma ya da ağırlık kaldırma egzersizlerinden daha faydalı olurlar.

Adrenalin keseleri kana çok fazla kortizol pompaladıkları için insanların strese tepkileri daha şiddetli hale gelir. A grubu insanların daha çabuk sinirlenmeleri ve sinirlerini yatıştırmaları bu nedenle zorlaşabilir.

  1. Egzersiz istekleri

Genel olarak bir kişinin kırmızı kan hücrelerindeki antijen yapısı, bir hormonun ne oranda salınacağını belirleyebilir. A ve B grubu kana sahip olanlar yatıştırıcı, düşük yoğunluklu egzersizlere, özellikle aile içi depresyon vakası geliştiğinde daha iyi tepki verirler. Benzer şekilde AB kan grubu da bağışıklık sistemlerini kontrole tabi tutan iyi düşünülmüş egzersizlerden fayda görürler. Fakat 0 grubu insanlar ayrı bir modeldirler.

Naturopatik hekim Dr. Ginger Nash’in söylediğine göre 0 grubu insanların meydana gelen stresten çabucak uzaklaşmalarını sağlayacak sistemsel yetenekten mahrum olmalarından ileri gelen bir sorunları bulunuyor. Yani 0 grubu insanların sinirlenmeleri diğerlerine oranla daha zor ama, sinirlerini yatıştırmaları da aynı şekilde diğerlerine oranla daha güç.

  1. Antijenlerin kırmızı kan hücresi yüzeyi haricinde sindirim sistemi üzerinde de yaşadıkları bilinir. İnsanların %80’i bu kategoriye girerler. İnsan bağırsağında yaşayan bakterilerin bir çoğu, hangi bakterilerin gelişeceklerini, hangilerinin yok olacaklarını büyük oranda tespit eden bu antijenleri yiyecek olarak kullanırlar. Örneğin, daha önce yapılan bir araştırma, B grubu kana sahip olanların bünyelerindeki dostcul bakteri türü sayısının, A ya da 0 kan grubuna oranla 50.000 kata kadar daha fazla olduğunu ön görüyordu.

“Kan grubu ve boşaltım sistemi, sindirim sisteminin genel karakteristiklerini biçimlendirmede önemli bir rol oynarlar”

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...