Katar ve Amerika F-15 satış anlaşmasını imzaladı

Date:

F-15 satış anlaşması

Amerika Savunma Bakanlığı’ndan bir sözcü, F-15 satış anlaşmasının Amerikan Savunma Sekreteri Jim Mattis ve meslekdaşı Katar’lı Savunma Bakanı Khalid al-Atiyyah tarafından imzalandığını doğruladı.

Uzun zamandır beklenen anlaşma Kasım ayında Amerikan Devlet Bakanlığı tarafından hazırlandığında, miktarın 72 adet jete karşılık 21.1 milyar dolar olacağını duyurmuştu. Halbuki imzalanan anlaşma açıklanan miktarın yarısı kadar görünüyor. Bu yönüyle Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı’nın yaptığı tahminlerin, anlaşmalar tamamlandığındaki miktarlara oranla oldukça yüksek olduğunun bir başka göstergesi.

İlk olarak Bloomberg News’in bildirdiği son haliyle anlaşma, Boeing’in hoş karşılayacağı bir kazanım olacak zira firmanın F-15 müşterilerinin bir yıl öncesinde bittiği görülüyordu.

Bugün erken saatlerde anlaşmayla ilgili neşeli görünen Boeing savunma başkanı Leanne Caret: “Bu bir yabancı ordu satışı, bu nedenle Amerikan Hava Kuvvetleriyle çalışmaya devam edeceğiz. Tabii kongre delegelerini de izlemeye devam edeceğiz. Bu kararlar alınırken onlarla iş birliği halinde oluyoruz. Katar’lıların üzerinde çalıştıkları konunun zaman içerisinde nasıl şekilleneceğini göreceğiz”dedi.

Boeing’den bir sözcü ise Pentagon’un yaptığı açıklamanın haricinde bir yorumda bulunmaktan kaçındı.

Satış işlemi Amerika ile Katar arasındaki ilişkilerin dikkatleri çektiği ana denk geldi

Bu ay başında Katar ve komşuları Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında içten içe kaynayan gerilimler baş göstermiş, Suudi Arabistan ve BAE, Katar’la ilişkilerini kesmişti. Hatta Suudi Arabistan Katar’la olan sınırını da kapatmıştı.

Amerikan başkanı Donald Trump ateşe körükle gitmiş, 6 Haziran’da Katar’ın terörist gruplarla bağlantısı olduğunu iddia eden şu tweet’i atmıştı : “Suudi Arabistan Kralı ve 50 ülkeyle yaptığımız görüşmenin sonuç vermeye başladığını görmek çok güzel. Aşırıcılığı desteklemeye karşı sert tavır alacaklarını söylediler. Tüm işaretler Katar’ı gösteriyordu. Belki de bu, terörizm korkusunun sonunun başlangıcı olacak!”

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...