Ke Jie ikinci Go maçını da kaybetti

Date:

Ke Jie’den ‘mükemmel’ hamleler

AlphaGo ile Ke Jie arasında gerçekleşen ilk maçta yapay zeka, dünyanın en iyi insan Go oyuncusunu yarım puanlık az bir farkla mağlup etmişti. Fakat AlphaGo sadece yenmeye ayarlanmıştı. Farklı bir galibiyet hedefleri arasında yer almıyordu. Bu da yapay zekanın sınırlarını zorlamasına gerek bırakmıyordu.

Ke Jie yapay zekanın ikinci maçta tahmininin tam tersine bir oyun tarzı sergilediğini, bu nedenle yapay zekaya karşı geliştirdiği yenme stratejisini alt üst ettiğini söyledi. Yani AlphaGo ilk maçta oynadığından farklı bir oyun tarzı sergilemişti.

Ke Jie ilk başlarda oyunu oynamak için oldukça hevesli görünüyordu. Hatta yenebileceğini bile geçirmişti aklından AlphaGo’yu. Yapay Zeka’nın Jie’nin hareketleri ile ilgili olarak değerlendirmesi de ilk 50 hamleye bakarak ‘mükemmel’ derecede olduğu yönündeydi.

CEO Demis Hassabis oyun sonrası yaptığı basın açıklamasında “İlk 100 hamle, AlphaGo’nun Master versiyonuna karşı oynayanlardan gördüğümüz en yakın hamlelerdi” dedi.

Fakat oyunun ortalarına doğru AlphaGo el üstünlüğü sağlamaya başladı ve Jie kazanma umutlarını yitirir gibi oldu. Netice itibriyle de Yapay Zeka insan oyuncuyu oyundan çekilmeye zorladı.

Uzman AlphaGo kendine karşı oynuyor

AlphaGo’nun ‘Master’ lakaplı güncellenmiş versiyonu geçtiğimiz yılın sonlarında piyasaya çıktığında 60 insan oyuncuya karşı oyun oynadı. AlphaGo yenilmez olduğunu ispatladı ve 60-0’lık bir skor elde etti. Bu oyuncular arasında yer alan Ke Jie, üç kez kaybetti.

AlphaGo ‘Master’ temel olarak kendine karşı oynayarak öğrenen bir mantığa sahip. Yani öncelikle kendi zaaflarını tespit ediyor ve sonra ya bu zaafları gideriyor ya da rakipleri bu açıklarını kullanmak istediklerinde nasıl bir savunma sergileyeceğine dair stratejiler geliştiriyor.

Hassabis, her ne kadar Yapay Zeka  kendine karşı oynarken kazanmak için yapması gereken hareketlerin bilincinde olsa da, aynı zamanda insan oyunculara karşı oynarken de bileceği anlamına gelmiyor. Bununla birlikte daha önceki yayınımızda da dile getirdiğimiz üzere her ne kadar insan oyuncuların AlphaGo’yu bazı hareketlerle şaşırtması teorik olarak mümkün olsa da, AlphaGo’nun büyük bir farkla ya da dominant şekilde yenilgiye uğratılması ihtimali oldukça düşük. Yapay Zeka profesyonel oyuncular arasında gerçekleşen milyonlarca maçı izleyebiliyor ve nöral ağlarının eğitimi esnasında kendine karşı binlerce kez oyun oyayabiliyordu.

İzlenecek son maç

Her ne kadar AlphaGo Ke Jie’ye karşı planlanan üç oyundan ikisini kazandıysa da, Ke Jie  AlphaGo’ya karşı daha fazla saldırgan taktikler uygulayabilmek için DeepMind’ın CEO’sundan son maçta beyazlarla oynamak istediğini söyledi (ilk hareketi yapacak olan taş). Eğer Jie’nin taktikleri başarılı olursa, bu , son maçın izlenecek en ilginç maç olmasını sağlayacak. Son maç Cumartesi günü (27.05.2017) saat 15:30-20:30 arasında oynanacak.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...