Keybase: Ücretsiz, güvenli dosya paylaşımı

Date:

Güvenli paylaşım

Gönderilen mesajların şifrelenmesini sağlayan yöntem sunan Keybase, Dropbox gibi servislerden farklı çalışan dosya paylaşım alanına da el atmıştı. Buna göre Keybase dosya sistemi ile iki tip klasör oluşturabiliyorsunuz: herkesin erişebileceği genel klasör ve yalnızca yetkili kullanıcıların ulaşabilecekleri özel klasör. Geliştiricilerin yaptıkları bildiride herkese açık olan klasöre atacağınız her şey imzalanacak (/keybase/public/isminiz). Resim dosyaları haricindeki dosyalar izleyicilere metin dosyaları olarak görünecek. Araştırma ekibinin söz konusu kavramı delillendirmek için hazırladıkları herkese açık dosyalara ait örnekleri bu sayfada bulabilirsiniz.

Yani; öncelikle sabit diskiniz üzerinde (Örneğin C’de), keybase isimli bir klasör açıyoruz. Daha sonra bu klasörün içine girerek, public isimli bir başka dosya daha açıyoruz. En son olarak public klasörünün içine girip keybase kullanıcı adımızdan oluşan son klasörümüzü açıyoruz.

[irp posts=”14971″ name=”Siz siz olun, 2018’den önce Bluetooth cihaz almayın!”]

Aynı şekilde açılan özel klasörler ise uçtan uca şifreleniyorlar. Yani Keybase’de bulunan sunucu özel klasörlere kaydedeceğiniz hiçbir veriyi okuyamayacaktır. Eğer başkalarının dosyalarınıza erişmesini istiyorsanız, o kişinin kullanıcı adını, kendi kullanıcı adınızın yanına eklemelisiniz.

Örneğin keybase altında private klasörünü açtıktan sonra yeni açacağınız klasöre kendi kullanıcı adınızla birlikte, paylaşım yapacağınız kişinin de kullanıcı adını eklemelisiniz. (teknoformat,teknoformat1) gibi.

Ekip ileride Keybase’e henüz katılmamış olmakla birlikte Twitter kullanıcısı olanların da bu sistemle dosya paylaşımı yapabileceklerini söylüyor. Yani az önce oluşturduğumuz private klasörü altındaki kendi kullanıcı adımızın adını taşıyan dosyaya, paylaşımda bulunacağımız kişinin twitter hesabını yazıyoruz. (teknoformat,teknoformat@twitter)

Chris Coyen bu özelliği eklemelerinin nedeninin fazlaca bilgi vermek zorunda kalmadan özel dosyaları paylaşabilme imkanına sahip olmaları gerektiğine inanmaları olduğunu söyledi. Bu sistemin örneğin gazetecileri atlatmak için ya da sadece internette tanıştığımız kişilerle dosya paylaşımı sağlayabilmek için kullanılabileceğini düşünüyoruz. Coyne’un blog sayfasında sistemin nasıl çalıştığıyla ilgili olarak daha fazla teknik  ayrıntı mevcut. Eğer denemek isterseniz blog sayfasında ‘Getting access’ bölümüne inin ve alpha testi için kayıt yaptırın. Fakat öncelikle epostanıza davetiye gelene kadar beklemek zorundasınız.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...