Yeni keşifle ilik nakline gerek kalmayacak

Date:

Kök hücreler hemen hemen her şeyin üretimine olanak sağlayan muhteşem şeyler. Bilim insanları şimdi de bu harika materyali kullanarak laboratuvar ortamında kan ürettiler. New Scientist’in bildirdiğine göre bu gelişme, bazı kanser hastalarının gelecekte sıkıntılı kemik iliği nakli işlemlerinden kurtulabilecekleri anlamına geliyor. Ve tabii bu nakil için bağışçı bulma zorluğu da artık sorun olmaktan çıkacak.

Bilim insanları kök hücreleri kana dönüştüren beşli protein zinciri buldular. Bu protein zinciri laboratuar faresine enjekte edildiğinde kırmızı ve beyaz kan hücreleri ve plakaları üretmeye başladılar. Başka bir araştırma ekibi aynı işlemi yetişkin bir farede ve akciğer kök hücreleri kullanarak yaptılar. Bu çalışmanın nihai hedefi üretilen kanın tam kapasiteli vücut nakillerinde kullanılır hale getirmek.

Yöntemin insanlar üzerinde uygulanabilmesi için henüz yoğun testlerden ve klinik denemelerden geçmesi gerekiyor. Dolayısı ile bir süre daha beklemek durumunda kalacağız. New Scientist’in belirttiğine göre kök hücrelerinin mutasyona uğrayarak kansere sebep olmaları ihtimali var. Dolayısı ile bu aşamada kök hücrelerin kırmızı kan hücresi ve plakası üretiminde kullanılması düşünülüyor (çekirdeğin olmadığı bir hücrede hücre bölünmesi ve mutasyonda olmayacağı düşüncesiyle).

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...