Mars’ta patates yetiştirmek mümkün mü?

Date:

Deneyler Mars’ta patates yetiştirmenin mümkün olduğunu gösteriyor

Marslı filmini izlediyseniz, Matt Damon’un canlandırdığı kızıl gezegende mahsur kalan astronotumuz Mark Watney’i hepiniz tanırsınız. Kızıl gezegenden kurtarılmayı bekleyen Mark, Mars koşullarında hayatta kalabilmek için zorlu şartlar altında mücadele etmektedir. Astronotumuzun hayatta kalmak amacıyla yaptığı şeylerden biri de, Mars koşullarında patates yetiştirmek olmuştu. Peki gerçekten bu koşullarda patates yetiştirilebilir miydi? Herkesin merak ettiği bu soruya araştırmacılar yakın zamanda yaptığı bir deneyle cevap vermiş oldu. Evet, Mark Watney haklıydı. Mars’ta patates yetiştirmek mümkün.

Patatesler için Mars koşulları oluşturuluyor

Lima’da bulunan Uluslararası Patates Merkezi (CIP), Mars’taki sıcaklık, hava basıncı, oksijen ve karbondioksit seviyelerinin simülasyonunu sağlayan bir kutu içerisine özel bir patates yerleştirdi. Sonuçlar ise pozitif çıktı. Gördüğünüz siyah beyaz resim kutu içerisine yerleştirilen kameranın çektiği patates filizleri. Mevcut patates deneyi, uzay ortamındaki tehlikelere karşı yalıtılmış CubeSat adlı küçük ve modüler bir uydu içerisinde yapıldı. Uydu, araştırmacıların kırmızı gezegene gitmesine gerek kalmadan Mars benzeri bir ortam oluşturmalarına izin vermekte.

Araştırma ekibinden Julio Valdivia Silva Phys.org‘a verdiği demeçte, “Ekinlerin Mars benzeri bir ortamda yetiştirilmesi bu deneyin önemli bir parçası. Mahsüller, CubeSat içerisinde maruz bırakılan aşırı ortam koşullarına dayanabilirlerse, Mars’ta yetişebilme olasılıkları oldukça fazla. Hangi patates türlerinin daha iyi sonuç verdiğini bulabilmek amacıyla, birkaç tur deney yapacağız.” dedi.

Deneylerin patatesler üzerinde olmasının önemli sebepleri var

CIP yetiştiricisi Walter Amoros’a göre, patates zaten aşırı ortam koşullarına dayanabilecek bir genetik yapıya sahip. Projenin daha önceki safhalarında, patates yumrularının tuzlu ve kuru ortam koşullarında yetişebileceğini ispatlamak amacıyla Güney Peru’dan alınan çöl toprağı kullanılmış. Astronotumuzun patates yeme sebeplerinden biri de, arazi başına en yüksek kaloriyi veren mahsül olması. Daha az alan kullanarak daha fazla kalori almanız önemli bir nedendir, özellikle Mars gibi bir yerde mahsur kaldıysanız.

Bu deney ise Mars’ta patates yetiştirme projesinin ikinci evresi olup, patates yumrusunun hangi zorlu şartlarda yetişebileceğini saptamayı amaçlıyor. Eğer patatesler Mars gibi bir yerde yetişebiliyorsa, Dünya üzerinde iklim değişikliği nedeniyle harap olan bölgelerde de yetişebileceği anlaşılacaktır.

 

 

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...