Microsoft’tan Çin’e özel işletim sistemi

Date:

Çin hükümeti artık Windows’un Çin’ özel yapılan işletim sistemini kullanacak.

Microsoft’un salı günü yaptığı açıklamada, Windows 10’un Çin’e özel geliştirilen Çin Hükümet Sürümü’nün Çin devlet kurumlarında kullanıma hazır olduğunu bildirdi. Şangay şehrindeki Çin Gümrük İdaresi ve Çin hükümeti tarafından kontrol edilen bilişim teknolojileri şirketi Westone Information Technology, Microsoft’un yeni sürümünün ilk müşterisi oldu. Microsoft’un sözcüsü, ilk kez Çin’e özel bir işletim sistemi yaptıklarını söyledi.

Microsoft’un Çin’e özel bir Windows sürümünün yapımı ABD teknoloji şirketlerinin Çin’de iş yapmaya başlaması ile ortaya çıkması dikkat çekiyor. Çıkması beklenen yeni Çin siber güvenlik yasasında, yabancı teknoloji şirketlerinin hükümet müfettişleri ile ürünlerinin yazılım kodlarını paylaşması gerekecek. Microsoft, “Sadece kaynak kodunun paylaşılması, güvenli ve kontrol edilebilir olma özelliği sağlamaz.” dedi.

Çin hükümeti artık Windows’un Çin’ özel yapılan işletim sistemini kullanacak.

Çin hükümetinin yabancı şirketlerin kaynak kodlarını incelemesinin sebeplerinden biri, Edward Snowden’in kamuoyuna sızdırdığı üst düzey devlet sırlarından kaynaklanıyor. Edward’ın sızdırdığı bilgilerden biri de ABD casuslarının gizlice Cisco ağ yöneticileri ve siber casusluk yapmalarına olanak tanıyan şifreler gibi ABD merkezli teknoloji ürünlerinde sözde arka kapılar açtığını ortaya koymuş olmasıydı.

Microsoft, Çin’in endişelerini gidermek için Eylül ayında Pekin’de Çin hükümet yetkililerinin çeşitli Microsoft ürünlerini güvenlik açıklarını analiz edebileceği bir merkez açacağını söyledi.

Microsoft’un Windows ve cihazlarından sorumlu genel müdür yardımcısı Terry Myerson bir blog yazısında, son iki yıldır Microsoft’un Windows 10 güvenlik incelemesinde ciddi bir şekilde Çin hükümeti ile işbirliği yaptıklarını söyledi. Myerson ayrıca Windows’un Çin versiyonu ticari müşteriler için bilinen Windows 10 sürümü üzerine kurulduğunu fakat Çin hükümeti yetkililerine uyum sağlayacak ekstra özellikler barındırdığını da belirtti. Örneğin, Çin hükümet yetkilileri başkasının görmesini istemediği verileri şifrelemek için kendi şifreleme teknolojisini Windows 10 sürümünde kullanabilecek.

Muhtemelen Çin yetkilileri bu bilgilerin denetiminin dışında olan veri merkezlerine depolama riskini en aza indirgemek amacı ile tüm verileri kendi bilgisayarlarında tutmak isteyecektir.

Sizce Çin sergilediği bu paranoyak davranışlarında haklı mı?

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...