Boş zamanları yabancı kelime öğrenerek değerlendirme fırsatı

Date:

Vakit nakittir

Asansör beklerken, ya da arkadaşınızın yazdığınız mesaja vereceği cevabı beklerken harcadığınız saniyeleri, dakikaları nasıl değerlendirebilirsiniz? MIT CSAIL biriminden araştırmacılar, bu tip zaman aralıklarındaki boş zamanınızı değerlendirebileceğinizi düşünüyorlar. Yapmış oldukları WaitSuite adlı uygulama ile bekleme anlarınızda yeni bir dil öğrenmenizi sağlamaya çalışan ekip, birkaç farklı uygulamayı bu ana uygulama altında birleştirmiş. Bu araçlarla başka bir uygulamaya geçiş yapmak zorunda kalmadan kelime haznenizi test edebileceksiniz. Örneğin; bir arkadaşınızla sohbet ediyorsanız, öğrenmekte olduğunuz dilde görünen bir kelimeye işaret eden bir pencere sohbet yaptığınız uygulamanın içerisinde açılıyor ve size o kelime ile ilgili soru soruyor. Ya da bir web sitesinin açılmasını bekliyorsanız, yine benzer bir pencere tarayıcı içerisinde görünür hale geliyor.

MIT doktora öğrencisi ve proje yöneticisi Carrie Cai bir açıklamasında şöyle diyor;

“Başka uygulamalardan bağımsız çalışan bir programı ayrıca açıp dil öğrenmeye çalışmak, pek pratik değildir. WaitSuite ise kullanmakta olduğunuz mevcut uygulamanın içerisine gömüldüğü için halihazırda yapmakta olduğunuz şeyi terk etmeden öğrenme eylemini de o esnada kolaylıkla gerçekleştirmenize olanak verir.”

Fakat bu özellikler WaitSuite’te bulunan beş özellikten ikisi. Araç takımında bulunan özelliklerden biri, Bluetooh iBeacons’a bakarak eğer asansör önünde olduğunuzu tespit ederse ekranda beliren bir kart gönderiyor. Bir diğeri WiFi’a bağlantı sağlamaya çalışırken, diğeri ise siz e-posta göndermeye hazırlanırken çevirmeniz için kelimeler gönderiyor.

Ekibin daha önce yapmış olduğu denemeler baz alındığında araçlardan bazılarının, yaptığınız işle bağlantılı olarak, diğerlerine nazaran daha faydalı oldukları görülüyor. Eğer bilgisayarınızın WiFi bağlantısı sağlaması biraz zaman alıyorsa, bu esnada birkaç kelime öğrenme fırsatını yakalayabilirsiniz. Bunun haricinde bu özellik pek kullanışlı olmayacaktır. Uygulamayı kullananlar daha çok asansör özelliğinden hoşlanmış olacaklar zira asansörü çağırmak yaklaşık 1 dakika sürer. Ekranda görünen soruya cevap vermek ise 10 saniyenizi alır.

Cai aynı zamanda deneklerin WaitSuite araçları ile yapmakta oldukları asıl işe daha kolay konsantre olduklarını, zira Facebook ya da diğer sosyal ağlara göz atma eğilimlerinin azaldığını da belirtiyor. Cai ve ekibi ileride benzer ‘beklerken-öğren’ tipi araçları sesli formatta da yapmayı düşünüyorlar. Böylece ekrana bakma imkanınızın olmadığı zamanlarda da bu aracı kullanabileceksiniz.

WaitSuite’in kullanılabilir uygulamalarından birini şimdilik deneme maksadıyla CSAIL’in websitesinden indirebilirsiniz. Araştırma ekibi WaitChatter uygulamasını Google Chat’te kullanılmak üzere Chrome eklentisi olarak kullanıma sunmuş. Böylece arkadaşınızla mesajlaşırken arkadaşınız yazacağı şeyi bitirene kadar arada birkaç kelime öğrenebilirsiniz.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...