Mohs Cerrahisi’nin bilinmeyenleri

Date:

Mohs ameliyatı nedir?

Mohs mikrografik cerrahi, belirli cilt kanseri lezyonlarının giderilmesinde oldukça etkili bir tedavidir. 1930’lu yıllarda genel cerrah olmak isteyen Frederick Mohs adlı bir tıp öğrencisi tarafından geliştirildi. Prosedür 1970’li yıllarda Skin Cancer Foundation dermatoloğu ve kurucusu Dr. Perry Robins tarafından değiştirildi. Mohs ameliyatı halen bazal hücre karsinoması ve skuamöz hücreli karsinom gibi cilt kanserlerini gidermek için en başarılı ve en az invaziv tekniğidir. Ayrıca bazı melanom vakalarında başarıyla kullanılır. Melanoma cilt kanserinin en ölümcül şeklidir.

Mohs ameliyatının amacı nedir?
Mohs cerrahisi özenli prosedürü olan bir alandır. Ameliyat gerçekleşirken doku hücrelerinin mikroskopik olarak incelenmesini gerektirir. Her bir ince doku tabakasının sınırları, yatay olarak çıkarıldıkları için olası malignite açısından analiz edilir. Bu teknik minimum miktarda sağlıklı doku ile tümörün tamamını çıkarmak için tasarlanmıştır. Böylece, daha az bozulma ile sonuçlanır. Bu nedenle, Mohs ameliyatı cilt kanserlerini yüz, kulak veya cinsel organlardan uzaklaştırmak için idealdir.

Prosedür, yüksek tekrarlama oranları olan cilt kanserleri için son derece etkilidir. Agresif veya geniş lezyonlarda da etkilidir. Mohs ameliyatı, lezyonların tanımlanmamış sınırları olduğunda da kullanılır.Mohs ameliyatı nedir?

Mohs cerrahisinin riskleri nelerdir?
Mohs ameliyatı lokal anestezi ile yapılır. Bu, genel anestezi ile birlikte gelen yaygın cerrahi risklerini ortadan kaldırır. Mohs cerrahisiyle ilişkili riskler, geçici kanama, ağrı ve bölgenin etrafındaki duyarlılığı içerir. Daha ciddi sorunlarda ortaya çıkabilir, ancak bunlar nadir görülür. Bunlar arasında keloid (yükseltilmiş) yara izi ve etkilenen bölge ve çevresinde kalıcı veya geçici olarak uyuşukluk veya zayıflıktır.

Mohs ameliyatı kapsamlı eğitim ve beceri gerektirir. Cerrah tam olarak tümörü haritalamalı ve ameliyat sırasında çıkarılan doku tabakalarını analiz etmelidir. Oldukça tecrübeli bir dermatologla çalışmak bu aşamada önemlidir. Dermatologları Amerikan Mohs Cerrahisi bölümü tarafından burslu ve eğitilmiş doktorlar olmalılar. Eğitimli doktorlar sadece slaytları okumakla kalmaz, aynı zamanda yarayı olabildiğince güzelce kapatmada uzman kişilerdir. Bir cerrah seçerken onların burslu eğitim alıp almadıklarını, eğitim düzeylerini ve kişisel olarak uyguladıkları prosedürlerin sayısını öğrenin. Bu tedavinizde doktorunuza güvenmenizi sağlayacaktır.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...