Böcek ilaçları bebeklere zarar veriyor

Date:

Naled ajanı faktörü

Böcek öldürücü kimyasalların etkileri hakkında daha önce yapılan araştırmalar kimyasallara uzun süreli maruz kalmanın zirai ve çalışanlar üzerindeki etkileriyle sınırlandırılmıştı. Environment International’da 8 Haziran’da yayınlanan bir çalışma, böcek spreyindeki ana içerik olan Naled adlı kimyasalın kullanımını, bebekler arasındaki ‘gecikmeli motor beceri gelişimi’ ile ilişkilendiriyor.

Michigan Üniversitesi’nden araştırmacılar doğum öncesinde bu kimyasala maruz kalan bebeklerin ince motor becerilerinin, minimum oranda maruz kalanlara kıyasla daha düşük oranda olduğunu gördüler.

Organofosfat böcek ilacı

Çin’de yapılan çalışmada araştırmacılar, ‘gaz kromatografi spektrometrisi’ kullanarak bir grup bebeğin göbek bağındaki 30 farklı organofosfat böcek ilacının ölçümünü yaptılar. Naled dahil en çok kullanılan böcek ilaçlarından beş tanesinin test edilen göbek bağlarının yüzde onunda bulunduğunu ortaya çıkardılar.

Sivrisinek öldürücü spreyde Naled ajanı bulunuyor

Daha sonra bu bebeklerin motor gelişimleri, altı haftalık ve dokuz aylık olduklarında ölçüldü. Ölçüm Peabody Developmental Motor Scales ile yapıldı. Kavrama, görsel motor entegrasyonu, vücut kontrolü ve gezme fonksiyonları test edildi.

Bebeklerin hiç biri altı haftalık iken herhangi bir motor fonksiyonu bozukluğu göstermediler. Fakat dokuz aylık olduklarında doğum öncesinde organofosfat maddelere, özellikle de Naled ve klorpirifos adlı böcek öldürücü ilaçlara maruz kalan bebeklerin yüzde 3-4 oranında daha zayıf motor fonksiyonlarına sahip oldukları görüldü. Kız bebeklerin ise erkeklere oranla OP’nin etkilerine karşı daha hassas oldukları da tespit edildi.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...