Elektrikli araçlarda şarj sorunu ortadan kalkıyor

Date:

Pist üzerinde şarj

Daha uzun süreli bataryaları boşverin. Mesela, elektrikli aracınızı sonsuza kadar çalıştırabilecek olsaydınız, nasıl olurdu? Qualcomm ‘Dinamik Elektrikli Araç Şarjı (DEVC)’ olarak adlandırılan, sürüş esnasında yola döşenmiş kablosuz yükleme donanımı ile aracı şarj eden yeni teknolojisinin sunumunu yaptı. Sunum esnasında Qualcomm’un ‘Halo’ DEVC alıcılarıyla donanmış iki adet Renault Kangoo aracı kullanıldı.Araçlar test pistinde 100 metre hareket ederlerken eş zamanlı olarak şarj olundular.

Pist, Qualcomm’un kablosuz elektrik şarjı (WEVC) teknolojisine dayalı olarak hem ileri hem de geri yönde, otoban hızlarında hareket eden araçları maksimum 20 KW oranında şarj edebiliyor. Eğer işler yolunda giderse bu teknoloji, telefonunuzla araç çağırıp, bulunduğunuz yerden alındıktan sonra gideceğiniz yere bırakılacağınız bir sistemi mümkün kılacak (aşağıda canlandırılan videoda göründüğü gibi). Tabii araç sürücüsüz olarak hareket edecek.

Kullanılan pist Vedecom tarafından Paris yakınlarında bulunan Versailles’de AB’nin 9 milyon Euro’luk ‘FABRIC’ projesinin bir parçası olarak inşa edildi. Bu proje elektrikli araç menzil artırımında bir yöntem olarak DEVC’nin uygulanabilirliğini test ediyor. Qualcomm’un söylediğine göre dokuz Avrupa ülkesinden bu konuyla uğraşan araba üreticileri, tedarikçiler ve araştırmacıların da olduğu 25 organizasyon bulunuyor.

 

Dinamik yükleme yöntemi üzerinde duran tek grup Qualcomm değil. Yapılan açıklamaya göre aynı zamanda Honda’ da, araç 155 km/h hızla giderken 180kW şarj etme kapasitesine sahip dinamik şarj etme sistemini geliştirerek test etti. Altyapı masrafları bu tip bir sistemin kurulumu önünde bulunan en büyük engellerden biri. Fakat elektrik faturaları ya da bu tip bir uygulama ile masrafların kişi başına yansıtılması yoluyla bu sorunun üstesinden gelinebilir.

Qualcomm şimdi DEVC sistemini Vedecom’a teslim edecek. Vedecom aracın piste girişi esnasında tanımlanması ve yetkilendirilmesi, pist ve araç arasındaki enerji seviyesi uyumu, pist boyunca aracın hız ve hizalanması gibi konuları da içeren geniş mesafeli, uygulamalı senaryolar için işlem, güvenlik ve araçlara yapılan enerji transferinin verimliliği gibi konuları değerlendirmeye tabi tutacak.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...