Retina implantıyla gözlerinizin ömrünü yıllarca arttırın

Date:

Organik malzemeden üretilen implant sayesinde görüş kaybının önüne geçilecek

Bilim adamları yıllardır gözlerimizin en hassas parçası retinaların zaman geçtikçe dejenerasyona uğramasına karşı bir önlem bulmaya çalışıyor. Şu ana kadar ki en pratik çözümler gözlerin arkasına uzanan cihazlarla kablolar kullanmak olmuştu. Ama araştırmacıların yeni geliştirdiği uygulama ile çok daha doğal ve basit bir şekilde gözlerimiz korunabilecek. Yeni yöntemle Işığa hassas geliştirilen materyalin retinaya implant edilmesiyle görüş kaybının en azından bir miktar önüne geçmek mümkün oluyor.

Peki bu nasıl oluyor? Bilim adamlarının geliştirdiği biyo-uyumlu malzeme ile (bu işlemde ipek) birlikte iletken polimer ve organik yarı iletken ile sinir hücrelerine elektrik gönderiliyor. Bundan önce kullanılan fotovoltalik cihazlarda ya çok parlak ışığa ihtiyaç duyuluyordu yada olağan dışı ışık dalgaları olmadan cihazlar işlev görmüyordu. Yeni geliştirilen yöntem ile gündelik hayatta kullanılabilecek bir teknoloji üretilmiş oldu.

Yapılan ilk deneyler umut vaat edici. Bununla birlikte yeni yönteminde sınırları var. Yapılan açıklamaya göre implantın yapıldığı deney farelerinin düşük ışıklara maruz kaldıklarında hiçbir gelişme göstermediği açıklandı. Bunun sebebi ise ışığa duyarlı materyalin tetiklenmemesi olarak gösterildi. Ama yüksek parlaklıklardaki ışıklarda farelerin sağlıklı bir hayvan kadar tepki verdikleri ifade edildi. Bununla birlikte implantların organik materyalden yapılması sayesinde altı ay boyunca kullanılabildiği ve hiçbir dokuya zarar vermediği belirtildi.

Ars Techinica’dan yapılan açıklamada bilim adamları, sinirlerin elektrik yüklerine nasıl cevap verdiğini henüz çözemediklerini ifade etti. Bununla birlikte bu uygulamanın kaybedilmiş görüşün ne kadarını geri getirdiğinin de henüz bilinmediği kaydedildi. Deney fareleri her ne kadar ışığa tepki verseler bile bu görüş seviyelerinin retinal dejenerasyona maruz kalmadan önceki halline geldiğini göstermiyor.

Ama her ne olursa olsun bu iyi bir haber. Gelecekte bu teknolojinin geliştirilmesi ile belki de görme engeliyle karşılaşacak bir hastanın en azından belli bir miktar görmesi sağlanabilir.

Ali İlterhttps://teknoformat.com/author/ali
Bilgi teknolojileri yöneticisi, Teknoloji ve Teknolojik gelişmeler, her zaman ilgisini çekmiştir. Teknolojik araştırma ve geliştirme konusunda uzmanlığıyla ekip lideridir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...