Özel firma rampasından yapılan ilk uçuş gerçekleştirildi

Date:

Küçük uydular taşınacak

Rocket Lab 1.7 m uzunluğundaki Electron roketini ilk olarak başarıyla fırlattı. Küçük yükleri yörüngeye taşımak için tasarlanan oldukça küçük olan araç, 25 Mayıs gece yarısını 20 geçe dış uzaya ulaştı. Rocket Lab 10 günlük uçuş penceresini 21 Mayıs’ta açmış, kötü hava koşullarından ötürü üç kez ertelemek zorunda kalmıştı. Ve şimdi Electron’un gezegenimizin atmosferinin dışına yol almaya başlamasıyla firma aynı zamanda yörünge çapında gerçekleştirilen bir uçuşu özel bir tesisten yapan ilk firma olarak tarihe geçti.

Rocket Lab yöneticisi Peter Beck bir açıklamasında şöyle dedi:

“İnanılmaz bir gündü. Becerikli ekibimle çok gurur duyuyorum. Bir roketi sıfırdan imal eden birkaç firmadan biriyiz ve biz bunu dört yılda tamamladık. Bu noktaya gelmek için yorulmadan, usanmadan çalıştık. Her şeyi kendi bünyemizde geliştirdik ve dünyanın ilk yörünge sınıfında uçuş rampasını tesis ettik (Yeni zelanda’da). Üstelik bunu küçük bir ekiple başardık.”

Electron, karbon-kompozit kabukla kaplanmış, firmanın ana parçaları 3 boyutlu olarak basılmış firmaya ait Rutherford motorlarını çalıştıran bir roket. Yörüngeye tek seferde yaklaşık 160 kg yük taşıma kapasitesine sahip olan roketle daha çok CubeSats gibi küçük uydular taşınacak. Yıllık olarak 120 fırlatma iznine sahip olan firma 50 uçuş gerçekleştirmeyi düşünüyor. Wired’ın belirttiğine göre 2016 yılındaki toplam uçuş sayısı 85. Dolayısı ile bu rakam gerçekçi olarak yapabileceğinin üzerinde bir rakam olabilir.

Rocket Lab ilerleyen aşamalarda diğer havacılık firmalarından daha fazla uçuş gerçekleştirebileceğini düşünüyor fakat buna rağmen büyük boyutlu roketlerle yapılan uçuşlara yüklü miktarda paralar bağlayan müşterilere daha ucuz fiyatlar sunacak. Halihazırda NASA’yı da içeren bir dizi müşteriye sahip olan firma müşterilerinin siparişlerini yerine getirmeden önce kalan iki deneme uçuşunu da başarıyla gerçekleştirmeli. Rocket Lab ekibi bu ilk uçuştan edindiği bilgileri ikinci uçuşunda kullanmayı planlıyor. Zira ikinci uçuşta Electron, yörüngeye oturtulacak.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...