Mürettebatsız bir Rus kargo uzay aracı, 14 Haziran’da Uluslararası Uzay İstasyonu’na doğru yola çıktı.

Mürettebatsız bir Rus kargo uzay aracı, 14 Haziran’da Uluslararası Uzay İstasyonu’na doğru yola çıktı.

Tonlarca taze yiyecek ve diğer malzemelerin gönderildiği uzay aracı iki günlük bir yolculuk yapacak.

Otomatikleştirilmiş Progress 67 uzay aracı 05:20 EDT (0920 GMT)’de Rus Soyuz roketi ile yola çıktı. NASA yetkilileri, görevin saat 23:20’de Kazakistan’daki Baikonur Cosmodrome’dan gönderildiğini söyledi.

Progress uzay aracı, uzay istasyonundaki Expedition 52 mürettebatı için yaklaşık 3 ton taze yiyecek, yakıt ve diğer hayati malzemeler taşıyor. NASA yetkilileri, 16 Haziran Cuma günü saat 07:42 EDT (1142 GMT)’de uzay istasyonuna varacaklarını belirtti.

Mürettebatsız bir Rus kargo uzay aracı, 14 Haziran’da Uluslararası Uzay İstasyonu’na doğru yola çıktı.

NASA yetkilileri görev güncellemesinde şunları bildirdi:

“Forlatmayı takiben 10 dakikadan kısa bir süre sonra, ikmal aracı ilk yörüngeye ulaştı ve planlandığı gibi güneş panelleri ve seyir antenleri harekete geçirildi. Rus kargo aracı, 16 Haziran Cuma günü saat 7:42’de kenetlenmek için planlanan yörüngesine yerleşmeden önce önümüzdeki iki gün boyunca yeryüzü yörüngesinde gezinti yapacak.”

11 Haziran Pazar günü, yörüngedeki bir ATK Cygnus kargo aracı Dünya atmosferine sokularak yakılmıştı. 5 Haziran’da SpaceX Dragon kargo aracı yörüngeye fırlatıldıktan iki gün sonra istasyona gelmişti. Dragon, 2 Temmuz’a kadar yörüngede olan bir laboratuvara bağlı kalacak ve daha sonra Dünya’ya geri dönecek.

OKU ►  Uykusuzluk kilo aldırıyor!

Uluslararası robot kargo araçları filosu, Uluslararası Uzay İstasyonuna periyodik olarak malzeme tedarik etmektedir. Bu filo, Rusya’nın Progress uzay aracı, ABD’nin ticari uzay araçları olan SpaceX’in Dragon’u ve Orbital ATK’nin Cygnus’u araçlarının yanı sıra Japonya’nın H-2 Transfer Aracı’nı da içeriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here