Yandex, Google’ı dize getirdi

Date:

Google diğer arama motorlarını da ekleyecek

Rusya’nın en büyük arama kaynağı Yandex iki küsur yıl kadar önce Google’a karşı haksız rekabet davası açmıştı. Rusya Federal Tekelcilik Karşıtı Dairesi Yandex’in yapmış olduğu başvuruyu yerinde bularak Google’a yönelik olarak, üreticilerle yapmış olduğu anlaşmalardan rekabet koşullarına ters düşen kısıtlamaları kaldırtması yönünde bir yönerge yayınladı.

Yani Google artık Rusya’da, kendi uygulamalarını telefonlara önceden yükletemeyecek, varsayılan arama motoru olarak kendi arama moturunu konumlandıramayacak, ya da kendi uygulamalarını cihazın ana ekranına yerleştiremeyecek.

[irp posts=”7879″ name=”Yandex Navigasyon artık park yerlerini gösterecek”]

Dahası “Google, üçüncü tarafların haklarını korumak üzere onların da arama motorlarını tercih penceresine yerleştirmekle yükümlü olacak.” Google birkaç ay içerisinde ana ekranda bulunan arama aracını diğer arama motoru sağlayıcılarını da (Yandex’ de dahil olmak üzere) kapsayacak şekilde düzenleyecek.

FAS bunun herkesin aynı rekabet koşullarına sahip olacak olması açısından olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

FAS başkanı Igor Artemiev “Bu anlaşmanın piyasa üzerinde tam anlamıyla olumlu bir etkisi olacak” dedi.

Yandex’de bu karardan oldukça memnun kaldı. Firmanın CEO’su Arkady Volozh bu kararın firması için ne anlama geldiğini anlatan bir blog yazısı kaleme aldı. Yazısında kısaca bu kararın Android platformunu gerçek anlamda açık hale getireceğine inandığını, ve bunun neticesinde de yenilikçiliğin zenginleşeceğini, herkes için daha iyi olacağını belirtiyor. “Tercih hakkı ile birlikte olasılıklar sonsuz hale geliyor” dedi.

140 milyonun üzerindeki potansiyel bir pazar ve mevcut birkaç diğer tekelcilik davaları karşısında Google’ın verilen bu karara itiraz edeceği düşünülüyor.

Güncelleme : Google’dan bir sözcünün yapmış olduğu açıklama aynen şöyle :

“Yandex’le ticari bir anlaşmaya ve Rusya rekabet kurulu ile uzlaşmaya varmış olmaktan, Federal Antimonopol Dairesi’nin Google uygulamalarının Android üzerinde dağıtımıyla ilgili rekabet davasının çözümlenmiş olmasından ötürü mutluyuz.”

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...