Yapay kanın seri üretimi gerçekleşebilir

Date:

Yüksek oranlarda nadir kan tipi üretimi

Doktorlar her zaman yapay kanın hayalini kurarlar fakat gerçek göründüğünden farklıdır. Kırmızı kan hücreleri laboratuvar ortamında üretilebiliyor olmakla birlikte günümüzde kullanılan teknik (kök hücreleri hayata geçiren teknik) bunlardan yalnızca küçük bir sayıyı hayata geçirebiliyor. Bununla birlikte İngiliz araştırmacılar çözümü bulmuş görünüyorlar. İngiliz bilim adamları sayısız kırmızı kan hücresi üretebilecek güvenilir bir teknik geliştirdiler. İşin esprisi, ölümsüzleştirilmiş prematüre kırmızı kan hücresi oluşturmakta. Böylece istediğiniz oranda hücre kültürü yapılabiliyor. ve tabii bu da seri üretimi mümkün kılıyor.

[irp posts=”9182″ name=”Bilim Adamları kanı gençleştirmek için hücreleri yeniden programlıyor”]

Bu noktada en büyük zorluk bu tekniğin ticari üretime aktarılmasında yatıyor. Bilim adamları laboratuvarda birkaç litre kan ürettiler fakat bu miktarla tek bir hastane için bile gerekli olan yüksek miktarlar arasında büyük bir fark var. Her ne kadar İngiliz Ulusal Sağlık Servisi yapay kan denemesini bu yıl yapacak olsa da, yeni teknik bu denemeye dahil edilmeyecek.

Belli ki bu yeni metod gerçek dünyaya aktarılmaya hazır bir aşamaya gelse de yapay kanın toptan satışına geçiş pek mümkün olmayacak. Olası bir seri üretim daha çok kan bağışı yolu ile ihtiyacı kapatılamayan ender görülen kan tipleri için mümkün olabilir. Bu sınırlı katkı dahi büyük bir fark oluşturabilir. Hastaneler her zaman için nadir kan tipine ihtiyaç duyarlar.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...