SpaceX daha öncede kullanılan Dragon kapsülünü tekrar fırlattı

Date:

SpaceX artık sadece roketleri değil kapsülleri de birden fazla kullanabiliyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu’na yapılan yeniden ikmal görevinin bir parçası olarak özel uzay aracı malzemeleri Dragon kargo kapsülü ile yeniden gönderdi. Falcon 9 roketi kadar karmaşık değil. SpaceX’in hedefi bir aksaklık olmaksızın üç defa kullanabilmek. İnsanlı Dragon görevleri gerçeğe dönüştüğü zaman uzay uçuşlarının genel maliyetini düşürmek için önemli adımlardan biri.

Ekip, Falcon 9 roketini Cape Canaveral’a başarılı bir şekilde indirdiğinden beri bu gibi durumlar artık sıradan hale gelmeye başladı. SpaceX mümkün olduğunca çok sayıda roket fırlatmak istiyor.

SpaceX artık sadece roketleri değil kapsülleri de birden fazla kullanabiliyor.

SpaceX roketi yeniden kullanmadan önce biraz zaman gerekiyor. Elon Musk’ın hedefi 2018. Eğer hedeflere ulaşılabilirse bu uzay yolculuğu için çok önemli olabilir. Her fırlatmada milyonlarca (neyse ki milyarlarca değil) dolar değerindeki ekipmanları çöpe atmak yerine hem SpaceX hem de devlet kurumları yalnızca roketin donanımda hata olduğunda ya da kullanım ömrü bittiğinde değişimler için endişelenmek zorunda kalacak. Bu da sürekli fırlatma görevlerinin önünü açacak.

Dragon uzay aracı 2010 Aralık ayında yörüngeden çıkarak sağlam bir şekilde tekrar geri getirilmiş olan ve daha sonra tekrar kullanılan ilk uzay aracıdır. Dragon uzay aracı Falcon 9 roketinin tepesinde fırlatılır. Dragon kapsülünde 18 adet Draco iticisi vardır. Bir rivayete göre, bu projenin imkansız olduğunu söyleyenlere tepki olarak Elon Musk, 1963 tarihli “Puff, the Magic Dragon” adlı şarkıdan ilham alarak Dragon ismini vermiştir.

Aşağıdaki videodan fırlatmanın tamamını izleyebilirsiniz.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...