Strateji raporu savunma tedariğinde yerel kaynak öngörüyor

Date:

Savunmada yerli teşebbüs

Gelecek beş yıllık savunma ihtiyacını şekillendiren  hükümet raporu, ülkenin başarılı programlarında yerel tedariğin azami seviyeye getirilmesine dönük çabalarda artış öngörüyor.

Türkiye Savunma Bakanı Fikri Işık planın amacının, Türk sanayiinin teknolojik üstünlük oyununda başrol oyunculardan olmasını sağlamak olduğunu belirtiyor.

124 sayfalık 2017-2021 Stratejik Planı  Türkiye’nin savunma tedarik kurumu olan ‘Savunma Sanayi Müsteşarlığı’ tarafından hazırlandı.

Planda Türkiye’nin savunma ve havacılık sanayi yıllık cirosunun 2002 yılında 1.3 milyar dolar iken, şimdi 5 milyar dolara yükseldiğinden ve ihracatın ise 247 milyon dolardan 1.655 milyar dolara çıktığından övgüyle söz ediliyor.

Rapor gelecek beş yıl içerisindeki ‘öncelikli programların’ yerel, hafif ağırlıklı helikopter, İHA ve İHA motorları, savaş jeti (TF-X), yeni nesil ana muharebe tankı (Altay), konvansiyonel ve tank savar füzeleri, zırhlı araçlar, saldırı kapasitesine sahip temel eğitim uçağı, sahil güvenlik ve devriye botları, radarlar, elektronik sistemler ve uçuş simülatörleri, korvet ve firkateynler ve mayına dayanıklı, pusuya karşı korumalı zırhlı araç (Kirpi) yapımını amaçladığını söylüyor.

2021 yılına kadarki dönem için hedeflenen diğer planlı yerel programlar roketler, torpidolar, akıllı cephane ve topçu silahlarını da içeriyor. Savunma Sanayii Müsteşarlığı şu an itibariyle 400 farklı silahlı programı yönetiyor.

Rapor “Tam operasyonel bağımsızlık için yerel platformların ve alt birimlerin geliştirilmesi zorunludur” cümlesi ile sonuçlanıyor.

Rapor aynı zamanda katmanlı hava ve antibalistik füze savunma gücünün azami yerel kaynak kullanımıyla inşasını da öngörüyor.

Rapor uzaya yönelik çalışmalar için platformların yerel tasarım, üretim ve deneme kapasitesi oluşturulmasının gerekliliğine vurgu yapıyor.

Rapora göre yerel sanayinin desteklenmesinde diğer bir yöntemin prototip geliştirimi ve üretimi çalışmalarında birden fazla tarafı ödüllendirmek olacağı belirtiliyor.

Bir sanayi kaynağı bunun yeni bir yaklaşım olduğunu belirtiyor. Zira Türkiyedeki programların büyük çoğunluğu prototip geliştirme ve yapım çalışmasını bir üreticiye veriyor.

Strateji raporu aynı zamanda ülkenin bazı önemli programları için kritik tarihleri dile getiriyor. Örneğin; Atalay tankının seri üretim mukavelesinin bu yıl içerisinde imzalanması gerektiği belirtiliyor. Altay’ın prototipini yapan firmayı da (Otokar) içeren en az üç yerel firmanın 250 adetlik seri üretim fazının ilk partisi için yarışacağı bekleniyor. Altay programı toplamda 1.000 tank üretimini kapsıyor.

Rapor, havacılık konusunda uzman kuruluş TUSAŞ Türk Havacılık Sanayii’nce geliştirilmekte olan Türkiye’nin yerel hafif ağırlıklı helikopterinin ilk uçuşunu 2018 yılında gerçekleştireceğini de belirtiyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...