Twitch mi YouTube mu? Destiny 2 oyun testleri

Date:

Twitch mi YouTube mu? Destiny 2 oyun testleri

YouTube yayıncılığı Ağustos 2015’te zirveye ulaştı. Twitch’le rekabet edebileceğini söyleyen firma dünyanın en dominant yayın firması olacağını da vadediyor. 2 yıl sonra ise her iki firmada kendini son derece geliştirdi. Hatta Twitch bile YouTube’un alanına girerek oyun dışı aktivitelere –anime, 90’ların televizyon şovları veya aşçılık kısacası bunların hepsinin toplandığı orjinal içerikli köşeler-  izin vermeye başladı. Ayrıca hepinizin de bildiği gibi oyun içi bağış sistemi ile de sevdiğiniz oyunculara doğrudan para gönderme imkânı da sunuyor. Twitch diğer medyalardan çok daha farklı bir ekonomik kapasiteye sahip.

Bu sırada ise YouTube Gaming, canlı şovlara izin vermeye, ara yüzünü yenileyip birkaç kez değiştirerek daha kolay bir kullanım sunmaya ve en önemlisi de oyunculara menajerlik yaparak sponsor bulup aylık ücret ödemekte.

Bugün ise YouTube Gaming konu canlı yayınları görüntüleme kısmına gelince Twitch’in arkasına takılıp kalıyor. Bunu ispatlamak içinde henüz daha taze olarak çıkmış bir oyun olan ‘ Destiny 2’ üzerinden bunu ispatlayacağım. Oyunun beta sürümü 18 Temmuz’da çıktı ve oyun dünyası için gerçekten de üzerine düşülen bir oyundu. Fanlarının her türlü parlak silahı, haritayı ve oyun içeriklerini alacağını, hatta ön sipariş kısmında firmanın beklediği rakamların 3 katına yakın bir başarı elde ettiğini de gösterdi. Destiny 2 klasman olaraksa sermaye olarak hiçbir masraftan kaçınılmayan AAA oyunları olarak geçen devasa bir oyuncu kitlesine sahip bir oyundur. Bu oyunun çıkışına gün sayanlardan tutun da Reddit üzerinde dönen ‘ Bu kullanıcı 18 Temmuz’da çözülmek üzere dondurulmuştur ‘’ şakalarına. Peki, böyle bir oyunun mutlak suretle yayınlarının yapılacağı bir gerçekken, Sizce Twitch mi YouTube mu bu rekabetin galibi olacak?

Twitch mi YouTube mu? Destiny 2 oyun testleri

Dün gece saat 12 sıralarında Twitch üzerinde en çok izlenen Destiny 2 yayını 6.986 kullanıcıyı barındırmaktaydı. Devamında ise 3.641 kişilik bir başka videoyla izlenmelere devam etmekteydi. Aynı zamanda ise YouTube Gaming en çok anlık izleyicisine sahip videosu 390 görüntülenme alırken, en çok izlenen 2. Video ise 263 görüntülenmeye sahipti.

İzleyiciler her ne kadar çok şey ifade etse de, her şey demek değildir. YouTube Gaming’i de içinde barındıran YouTube Live, konu anlık izleyicilere gelince Twitch’ten çok daha hızlı bir şekilde büyümekte, hatta baya çok bir şekilde.

Twitch mi YouTube mu yayıncılarını daha çok koruyor?

Streamlabs’ın bildirdiğine göre, aylık düzenli olarak aktif kullanıcıları yaptığı yayınlar Kasım 2016 – Mart 2017 arasında % 330 büyümüş fakat bu rakam Twitch için ise % 19 seviyelerinde kalmış. Mart ayı verilerine göre YouTube Live toplamda – aylık düzenli yayın yapan kişiler bazında – 76.170 kişiye ev sahipliği yaparken Twitch ise 259.861 kişiye ev sahipliği yapmaktaydı. Fakat şu da bir gerçek ki bahsettiğimiz zaman aralığında YouTube Live 8.331 yeni yayıncıya ev sahipliği yaparken, Twitch ise sadece 3.363 yeni kullanıcıyı bünyesine katmıştır.

Twitch 2011 den bu yana aşağı yukarı şu anki formunu korumakta. Yeni gelen kullanıcı rakamları aşağı yukarı firmanın beklediği seviyede. Her ne kadar firmanın ilerlemesi doyum noktasına ulaşmış olsa da ‘’ ne alırsan 1 milyon ‘’cu mantığıyla çalışmadığı için ve sadece Anlık oyun yayınları konusunda bir zirve olduğu için çok daha fazla avantaja sahip. Özellikle de Amazon’dan gelen finansal ve yapısal destek konusunda YouTube’un çok daha önünde. Ayrıca üçüncü kişilerin, Revlo aracılığıyla orta sınıf yayıncılara yapabildikleri anlık bağışlar sayesinde daha yayıncılarını koruyan bir yapıya sahip. Buda demek oluyor ki Twitch yayıncılığı yapanlar YouTube’daki köylü sınıfına nazaran çok daha fazla para kazanmakta. En azından aldıkları reklamlar bunları doğrular nitelikte.

2017 yılının ilk çeyreğinde iki firmanın verileri göz önünde bulundurularak yapılan hesapta Twitch, yapılan bağışların % 96’sına(22.55 milyon $ ) sahip. YouTube ise Patreon benzeri 3. Parti yazılımlar aracılığı ile sadece % 4’üne(940.000$ ) sahip. Ayrıca Twitch’in yayıncı nüfusunun da yüz binlerce kişiyle önde olduğunu da unutmamak lazım.

Twitch mi YouTube mu? Destiny 2 oyun testleri

İki sitenin de birbirinden öğrendiği( ya da daha realist bir tabirle çaldığı) fikirlere sahip. YouTube kaydedilmiş videoları yayınlamak üzerine bir firmayken, Twitch ise canlı video yayınlarına yoğunlaşmış bir firmadır. Yaptığımız Destiny 2 testleri de bu varsayımı doğrular niteliktedir. Her ne kadar YouTube bir Google firması olsa da – ki Google’a olan saygım sonsuzdur. – iş anlık yayına geldiği zaman Twitch deyince akan sular duruyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...