Yandex taksi çağırma servisi, otonom araç projesini sahneliyor

Date:

Sektör tecrübesi avantajı

Rus arama motoru ve internet teknolojisi devi Yandex, kendi geliştirdiği otonom araç prototipini sergiliyor. İlk araç çağırma servisi olacak olan projeye ait faaliyet raporunu yansıtan çekimi aşağıda seyredebilirsiniz.

Prototipin amacı, Yandex’in yazılımını test etmeye yardımcı olmak. Firma bu yazılımın, son zamanlarda yıldızı parlayan sektörün gelişimine katkı sağlayacak özgün bir yapıya sahip olduğunu düşünüyor.

Yandex.Navigator ve Yandex.Haritalar’ı da içeren yürürlükteki diğer ürün ve servislerden edinilen deneyimler ışığında makine öğrenimi kapasitesi olan bu yazılımın, aynı zamanda navigasyon, jeolojik konum ve bilgisayar görüntüsü gibi özelliklere de sahip olduğunu belirtiyor Yandex.

Yandex.Taxi’nin halkla ilişkiler başkanı Vladimir Isaev “Yandex.Navigator kullanıcılarından edindiğimiz anonimize (kimliği bilinmeyen) verileri de kullanıyoruz. Bu veriler mevcut trafik yoğunluğunu, kaza durumunu, nerelerde hız limitleri olduğunu, kapalı yolların hangileri olduğunu ve diğer trafik koşullarını anlamamıza yardımcı oluyor. Bilgisayar görüşü (Computer Vision) teknolojilerini uzunca bir süredir bir çok hizmetimizde kullanmaktayız. Bunları jeo-lokasyon servislerimizde kullanmak üzere örneğin boş park alanlarını görmek ya da yol işaretlerini okumak amacıyla kullanıyoruz” diyor.

[irp posts=”13046″ name=”Yandex, Google’ı dize getirdi”]

Yandex’in bilgisayar görüş sistemindeki tecrübesi, arama sonuçlarındaki benzer resimlerin uyarlanması uygulamasından ve herhangi bir resim içerisindeki metnin Yandex’in tercüme servislerinin kullanılarak tercüme edilmesi uygulamalarından ileri geliyor. Firmanın kombine yazılım geliştirme çabaları ve aynı zamanda bu çabaları otomotiv sektörüne de uyarlama gayretleri bütünüyle firmanın kendi bünyesinde gerçekleştirilmiş.

Aynı zamanda araçtaki Nvidia GTX GPU görüntüsünü de fark etmişsinizdir. Ve hemen üzerindeki Velodyne LiDAR ünitesini. Yandex’in söylediğine göre firma kendi yapımı olan donanımları, kendi oluşturduğu pazarla birlikte kullanıyor. Fakat süreç içerisinde otomotiv bazında amaca uygun donanımların yapımı konusunda diğer ortaklarla da temas halinde olduklarını da belirtiyor.

Görüntülerdeki araç şu an itibariyle henüz gerçek sürüş yapma aşamasında değil fakat Yandex test işleminin halka açık yollarda bir yıl içerisinde gerçekleştirileceğini söylüyor. Bununla birlikte Isaev bu sürenin bu konudaki ticari hizmetler için çok erken bir süreç olduğunu söylüyor. Tabii bu projenin nihayetinde firma, otonom araçlarını pazara sürmek isteyen diğer araç üreticileriyle de iş birliği imkanı doğacağı ümidi içerisinde.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...