Yeni AMD AGESA güncellemesi çıktı

Date:

Hafıza ve hız artışı

AMD bir topluluk güncellemesi ile yapmış olduğu bildiride firmanın yeni v1.0.0.6 AGESA (AMD Generic Encapsulated System Architecture) adlı güncellemesinin ana kart satıcılarının kullanımına sunulduğu belirtildi. AGESA işlemci çekirdeklerini, hafızayı ve HyperTransport (artık InfinityFabric oldu) kumandasını kendiliğinden yükleyen bir protokol. Anakart satıcıları donanım yazılımını AGESA tabanı üzerine inşa ederler. Böylece altta yatan koda yapılan iyileştirmeler, üreticilerin kendi donanım yazılımları ile daha fazla seçenek sunmalarını mümkün kılar.

Bütünüyle yeni işlemci mimarilerine dayanan yeni chipsetlerin bir çoğunda olduğu gibi, AM4 anakartlarının ilk dalgası da firmware noktasında bir miktar eğreti haldeydi. Bu durum anakart satıcılarının lansmandan sonraki ilk haftalarda güncellemeleri acele tarafından yapmaları ile çabucak giderildi. Fakat Ryzen’ın memory overclocking (hafıza hız aşırtma) ve uygunluk güncellemeleri daha önemli sorunlar nedeniyle gecikmişti. Uygunluk konusunda zaman içerisinde bir gelişme gözlemledik fakat daha fazla hafıza ayarı sağlayacak olan AGESA güncellemesini dört gözle bekliyorduk.

Yeni AGESA kodu, hafıza uyumu ve overclocking’i geliştirecek 26 yeni parametre ekliyor. Varsayılan ayarların üzerinde yapılacak hafıza artırımları Ryzen işlemciler için özel bir önem arz ediyor. Yeni işmemciler iki adet dört çekirdekli CCX (Core Complex) içeriyorlar. Bunlar AMD’nin Infinity Fabric’i üzerinden iletişim kurarlar. Yapmış olduğumuz testlerde gördüğümüz üzere hafıza transfer oranlarını arttırmak Infinity Fabric’in gecikme süresini düşürüyor ki bu da performansı arttırıyor.

Son donanım yazılımı güncellemesi ProcODT ayarını (hafıza sinyal iptal değeri) beraberinde getirmişti. Bu ayarı 40-60 ohm arasında değiştirmenin hafıza artırımına çok büyük katkı sağladığını gördük. Yeni AGESA güncellemesi, BCLK frekansını ayarlamadan 3200 MT/s’lik engeli aşmamızı sağlayan daha fazla sayıda kontrol içeriyor olmalı. BCLK frekansını manipüle etmek beklenmeyen sonuçlara sebep olabilir (örneğin ana kartı PCIe 2.0. geri çevirebilir). Şimdiki yeni hafıza arttırıcıları BCLK frekans ayarına gerek bırakmaksızın DDR4-4000’e kadar imkan tanıyor.

Gigabyte ve ASUS yeni AGESA kodu üzerine bina edilmiş donanım yazılımının herkese açık beta versiyonu aşamasına halihazırda giriş yapmış durumdalar (Sırasıyla; GA-AX370-Gaming 5 ve Crosshair VI).

Yapılan yeni güncelleme aynı zamanda geliştirilmiş sanallaştırma olanaklarını da beraberinde getiriyor.

AMD yeni AGESA kodu üzerinde onaylanmış BIOS çıkışının Haziran ayı ortaları gibi olacağını düşünüyor. Bu tarih, ilgili satıcıların yeterlilik gereksinimlerine bağlı olarak değişebilir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...