Çevre dostu elektrik santrali

Date:

İşlem esnasında CO2 eliminasyonu

Başta kömürle ve doğal gazla çalışan üniteler olmak üzere fosil yakıtla çalışan enerji santralleri , hala dünyadaki enerji kaynaklarının büyük bölümünü oluşturuyorlar. Bu nedenle iklim ısınmasına yol açan ‘sera gazlarının’ atmosfere salınımına sebep olan en büyük faktörler olarak kalmaya devam ediyorlar (özellikle de karbon dioksit gazı bunlar arasında en kayda değer olanı).

Tüm bu salınımları azaltmak ya da bütünüyle yok etmek için gösterilen çabalar bir süredir devam ediyor. Fakat bir çoğu verimsiz ve pahalı oldukları için uygulamaya alınmıyorlar. Oldukça yeni bir girişimci firma ise bu durumu değiştirme azminde.

[irp posts=”14971″ name=”Siz siz olun, 2018’den önce Bluetooth cihaz almayın!”]

NET Power bir avukat, bir kimyager ve bir kimya mühendisi tarafından kurulmuş. Amacı ise fosil yakıtların sebep oldukları karbon emisyonunu yok etmeye yardımcı olmak. Mevcut CCS sistemlerinin ayak izlerini takip etmek yerine NET Power yeni bir tanesini sıfırdan inşa etmiş. Science’a konuşan kimya mühendisi Rodney Allam “İlerleme kaydetmenin tek yolu, bütünüyle yeni bir güç sistemi geliştirmekti” diyor.

geliştirdikleri prototip tesis ‘Allam Döngüsü’ olarak adlandırılan yeni bir termodinamik çevrim kullanıyor. Bu sistem bacalara olan ihtiyacı bütünüyle ortadan kaldırıyor. Sitenin web sitesinde “Allam Çevrimi yüksek basınçlı, oldukça iyileştirici, oksifuel, süper öneme haiz CO2 döngüsü kullanarak karbon yakalama işlemini ana güç üretimi işleminin bir parçası haline getiriyor. Böylece üretim sonrasında açığa çıkan karbondioksitin ne yapılacağı sorusu işlem esnasında çözüm buluyor” şeklinde bir açıklama yapılmış.

Sonuç itibariyle karbondioksit, geleneksel tesislerde türbinlerin çalıştırılması için gerekli olan buharın yerine geçiyor ve böylece havaya salınmadan tesis içerisinde çalışması sağlanıyor. Aynı zamanda buhar oluşturmak için gereken enerji ihtiyacı da ortadan kalkmış oluyor.

Bu sistem aynı zamanda finansal açıdan da uygunluk arz ediyor. Firmanın kurucularına göre kuracakları tesis, gazla çalışan son teknoloji bir ünitenin kilowat-saatlik masrafına denk gelecek.  Bununla birlikte kömürle çalışmak için öncelikle kömürün sentetik gaza çevrilmesi gerekir. Kömürün çevriminin yapıldığı bu işlemler esnasında çevreye verilecek zarar da olumsuz bir etken olmaya devam eder.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...