Karanlık maddeye açılan kapılar

Date:

Karanlık Madde

Uzun zaman önce fizikçiler, görünen evrenin bileşenlerini tanımlamış ve sınıflandırmışlardı. Yakın zamana kadar bilinen evrendeki her şey 16 parçacıktan oluşuyordu. Fakat şimdi, CERN’deki fizikçilerin ‘Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC)’ ile yapmış oldukları çalışmalar sayesinde ‘Standart Fizik Modeli’ ne ‘Higgs Bozonu’ adlı yeni bir parçacık eklemiş olduk.


Fakat,  Higgs Bozonu keşfine rağmen Standart Model’in açıklamakta aciz kaldığı, fiziğin ve doğal dünyamızın bütünüyle gizli (ya da karanlık) bir yönü var. Daha açık ifade etmek gerekirse; görünen maddenin hepsi, evrenin davranış şeklini açıklamakta yetersiz kalıyor.

Gördüğümüz her şeyi mümkün kılacak bir çeşit görünmez madde ve enerji olmalı. Bu gizemi hesaba katmak için bilim adamları ‘Karanlık Madde’ ve ‘Karanlık Enerji’ olması gerektiğine dair teoriler ürettiler. Bunlar belki de bizim bu zamana kadar  henüz keşfedemediğimiz bütünüyle farklı parçacık takımlarından oluşuyorlar, çünkü bunlar üzerinde nasıl çalışma yapacağımızı bilmiyoruz.

Güney Kore’de bulunan ‘Institute of Basic Science (IBS)’ deki araştırmacıların yaptıkları yeni bir çalışma, görünen dünya ile fiziğin karanlık bölümleri (portal) arasındaki boşluğu birleştirecek bir yol bulduğumuzu öne sürüyor.

Karanlık Bölüme Açılan Kapı

Şimdi kapılardan bahsettik diye bir takım bilim kurgu maceraları ya da örneğin bir kekin aslında gerçek olmadığı ile ilgili tartışmalar gelmiş olabilir aklınıza. Fakat biz o tip kapılardan bahsetmeyeceğiz. Bu kapılar, neredeyse anlaşılmaz derecede küçük ölçekteki quantum realitesinde var olan kapılar.

Bu kapılar bilim adamlarının halihazırda doğru varsaydıkları iki farazi karanlık bölge parçacıkları üzerine dayalı ‘karanlık axion kapıları’ olarak adlandırılırlar (Axion ve karanlık foton).

Axion, bir elektrondan çok daha hafif olduğu düşünülen, teorik fizikçilerin  standart modelle birlikte bazı matematik problemleri çözebileceklerine inandıkları teorik parçacıktır.

Karanlık fotonlar teorik olarak görünür ışığı oluşturan fotonlar gibidirler fakat, onlarla kolayca etkileşimde bulunamayız ya da tespit edemeyiz.

Görünen ve ‘karanlık’ parçacıklar arasındaki iletişim, kendisi de karanlık bir yük taşıyan ağır quarklarca (Standart Model’deki quantum parçacıklarından biri) sağlanıyor olabilir. Bu tip bir yükleme, quark’ın karanlık fotonlarla birleşmesini ve böylece iki dünya arasındaki boşluğu ilintilendirmesini sağlayabilir.

Baş araştırmacı LEE Hye-Sung IBS’e yaptığı bir basın açıklamasında “Karanlık axion kapısı, üzerlerinde ayrı olarak çalışma yapılan iki fizik arasındaki ilk anlamlı bağlantıyı ortaya koyabilir : bu teori, noktaları birleştiriyor” diyerek açıklamasına “Bu, önceki verilerin yeniden yorumlanmasını sağlayabilir ve axion ile karanlık foton araştırmalarında bir buluş ortaya koyabilir” sözleriyle devam etti.

Ekip şu anda, axionların ve karanlık fotonların gerçekten var olup olmadıkları konusunu açıklığa kavuşturacak bu kapıları kullanacak deneyler oluşturmak için çalışma yapıyorlar.

Evren hakkında bilmek zorunda olduğumuz şeyleri hiç bilemeyecek olabiliriz fakat, kuşkusuz bu boşluğu doldurmak için çaba sarf ediyoruz.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...