Bitcoin dünyasının beklediği gün geldi: 1 Ağustos

Date:

Artık iki tane blockchain var: bitcoin blockchain ve bitcoin cash blockchain.

Bilindiği gibi bitcoinde bir çatallanma (fork) bekleniyordu.  Beklenen gün geldi, bugün 1 Ağustos. Türkiye saati ile 15:20’de çatallanma gerçekleşti.  Artık iki tane blockchain var. Bunlardan biri bildiğimiz bitcoin blockchain diğeri de bitcoin cash blockchain.

Ayrıca bitcoin core protokolünde bir güncelleme gerçekleştim. Bu güncelleme sayesinde bitcoin gönderim ücretleri düşecek ve gönderiler rahatlayıp daha hızlı gerçekleşecek.

Bu değişikliklerin tam olarak gerçekleşmesi yani etkilerini göstermesi yaklaşık olarak üç hafta sürmesi bekleniyor. Belirsizlik henüz geçmiş değil. Bitcoin bu olaydan şu anda zarar görmüş gözükmüyor. Çatallanma olayı çok öncelerden duyurulduğu için bitcoine bir zarar gelmedi de diyebiliriz. Bir anda olan bir durum değil.  Kullanıcılar kendi önlemlerini aldı ve kendi planlarını yaptı. Bunun için daha önce biz de bir duyuru yapmıştık. Eğer aniden meydana gelen bir durum olsaydı bitcoin zarar görmüş olabilirdi.

Artık iki tane blockchain var: bitcoin blockchain ve bitcoin cash blockchain
https://www.bitcoincash.org

Bu durum için borsalar kullanıcılarını bilgilendirmek ve kendilerinin yol haritasını belirtmek adına duyuru yaptı. Bazı borsalar iki blockchaini de desteklediğini söylerken bazıları da sadece bildiğimiz bitcoin blockchain’i destekleyeceğini açıkladı.

Peki eğer bitcoinleri kendi cüzdanınıza almadıysanız ve borsada bıraktıysanız ne olacak?

Bu durumda borsanızın yol haritasını takip etmek zorunda kalacaksınız. Eğer tercih ettiğiniz borsa iki blockchain’i de destekler ise hesabınızdaki bitcoin miktarı kadar bitcoin cash de olacak. Muhtemelen borsanız size bir e-posta göndermiştir. Fakat göndermediyse Twitter  ya da başka bir sosyal medya yolu ile duyuru yayınlamış olabilir. Tabi en sağlıklısı, tercih ettiğiniz borsa ile iletişime geçmeniz daha doğru olacaktır.

Borsalardan bakiyelerini kendi cüzdanlarına almış ve private key’leri ellerinde olan kullanıcılar ise kendi tercihlerini kendileri yapabilir. İki blockchain’den de faydalanabilirler.

Bu arada hatırlatmak isterim ki bu karışıklıktan faydalanmak isteyen kötü niyetli kişiler olacaktır. Güvendiğiniz ve resmi kaynaklardan bilgi edinmelisiniz. Ucuz bitcoin satmak isteyen ya da bitcoin yerine bitcoin cash göndermek isteyen ve bitcoinin doğasına aykırı, mantık dışı teklifte bulunan kişilerden uzak durmalısınız. Unutmamak gerekir ki bitcoinlerinizin güvenliğinden siz sorumlusunuz. Oluşabilecek bir hata ya da dolandırılma olayında kaybettiğiniz bitcoinlerinizin geri gelme olasılığı sıfırdır.

Şu an itibari ile bitcoin 2700 dolar civarında. Bitcoin cash ise 360 dolar civarındadır. Önümüzdeki günlerde neler yaşanacağını hep birlikte göreceğiz.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...