Yürüme biçimine dayalı şifreleme tekniği

Date:

Giyilebilir cihaz şarjı ve şifreleme yöntemi

Sıradan 8 haneli şifreleme sistemi yakında tarihe karışabilir. Bu hafta (24 Mayıs’ta) yayınlanan bir araştırma bilgisayar bilimi insanlarının, kişiye özgü yürüme şeklinin cihaz kilitlerinin açılmasında kullanılabileceği yenilikçi bir teknoloji geliştirdiklerini gösteriyor.

Bu buluş Avustralya Milletler Topluluğu Bilimsel ve Sanayi Araştırma Organizasyonu’na ait Data61 Laboratuvarında yapılan çalışma ile ortaya kondu. Yeni teknoloji, kullanıcı yetkilendirme işlemleri için kullanılan diğer biyometrik teknoloji biçimlerine nazaran ek bazı avantajlar sunuyor ve mevcut çözümler arasında en parlak olanlarından biri olarak tanımlanıyor.

Data61 uzmanları bir insanın yürüyüş biçimini ve özgün enerji üretim şablonunu tespit eden giyilebilir bir cihazın prototipini geliştirdiler. Bu cihaz, bir çeşit şifre biçimi olarak kullanılabilecek.

Kinetik enerji devşirme

Yeni teknik ‘Kinetik enerji devşirme’ olarak adlandırılan bir işlemi kullanıyor. Bu işlem hareketlerinizi elektrik enerjisine çeviriyor ve aynı zamanda giyilebilir ürünlerin şarj edilmesi için kullanılabiliyor.

Data61 araştırmacısı Sara Khalifa yaptığı bir açıklamada “Her iki tekniği uygulayarak aynı anda iki amacı elde etmek için bir yol geliştirdik. Hem cihazların şarj edilmelerini, ve hem de insanların yürüme biçimlerinde elde edilen enerjiyi yakalayan giyilebilir cihazları kullanarak kişinin kimliğini doğrulama imkanını” dedi.

Bilgisayar bilimcileri yürüyüş biçiminin yetkilendirme yöntemi olarak kullanılmasının (dahili sensörler aracılığı ile) şifre kullanımı evriminin gelecek aşaması olduğunu öne sürüyorlar.

Ekibin yayınladığı araştırma çalışması bu yöntemin, sağlık durumu gözlemleme ve tıbbi yardıma yönelik tasarlanan giyilebilir cihazların kullanımında devrim yapma potansiyeli olduğunu iddia ediyor.

%95 oranında başarı sağlandı

Şüphesiz ki güçlü şifrelemenin anahtarı, şifreleme sisteminin hackerlara, siber saldırganlara ve mütecaviz girişimlere karşı yaptığı savunmanın iyiliğine bağlıdır. Yeni yöntemin güvenilirliğini test etmek için araştırmacılar farklı çevre ve zemin koşullarından oluşan iki ayrı ortamda, 20 kullanıcı üzerinde bir deneme gerçekleştirdiler.

Data61 araştırmanın sonuçlarının ümit verici olduğunu söyledi (yaklaşık %95 oranında bir yetkilendirme doğruluğu sağlandı). Hackerların hedef kişinin hareketlerini nasıl taklit etmeyi deneyebileceğine dayalı diğer bir test esnasında araştırmacılar, 100 kişi içerisinde 13 kişinin taklit denemesinin başarılı olduğunu buldular.

Araştırma metninde “Yürüyüş, günlük bir aktivite olduğu için yürüyüş biçiminin temel avantajları kullanılabilir ve doğal oluşudur. Yürüyüş biçimi müdahale edilemeyen, ilgili kişinin müdahalesi ya da bilgisi dışında ölçülebilecek bir özellik taşımaktadır. Bu da bizi yürüyüş tarzını biyometrik olarak kullanmaya teşvik ediyor” deniliyor.

Yürüme biçiminin ele alınan yegane yetkilendirme biçimi olmadığı, aynı zamanda özgün nefes alma şablonları ve kullanıcıların cihazlarla etkileşim biçimlerinden elde edilen ayırd edici, davranışsal biyometriklerin de diğer seçenekler olduğu belirtiliyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...