Keybase: Sosyal ağlarda güvenli mesajlaşmanın anahtarı

Date:

Tek profille her yerde kullanım

Keybase uçtan-uca (kişiden kişiye) şifreleme işlemini online ortamda bulunduğunuz her yerde olabildiğince kolay bir şekilde kullanmanızı sağlamayı kendine misyon edinmiş. Geçtiğimiz yıl güvenli şifrelenmiş dosya paylaşımını kullanıma sunan açık kaynaklı güvenlik firması, daha sonra ise kullanıcıların kendi Twitter, Facebook ya da Reddit kullanıcı adları ile internette bulunan herhangi birine şifreli mesajlar göndermelerini sağlayan, masa üstü ve mobil sohbet uygulaması olan ‘Keybase Chat’ i kullanıma sunmuştu.

Keybase bugün ise henüz almak için hazırlığını tamamlamamış olsa dahi (yani henüz Keybase üyesi değilse, ya da programın kurulumunu yapmadıysa) herhangi birine şifreli mesaj göndermeyi daha da basitleştirecek yeni birkaç özelliğin kullanıma girdiğini bildirdi.

[irp posts=”14971″ name=”Siz siz olun, 2018’den önce Bluetooth cihaz almayın!”]

Nasıl çalışıyor?

Öncelikle yeni bir Chrome eklentisi Keybase’in desteklediği herhangi bir sosyal ağdaki kullanıcı profiline ‘şifreli mesaj’ butonu ekliyor (Twitter, Facebook ve Reddit haricinde aynı zamanda Hacker News ve GitHub hesaplarıyla da çalışıyor). Eğer mesaj göndermek istediğiniz kişi henüz Keybase’e kayıt yapmadıysa ilgili sosyal ağ üzerinden bu kişilere mesaj gönderilecek ve beklemede olan mesajları olduğu bildirilecek. Eklenti, Keybase’in masa üstü uygulaması ile birlikte çalışıyor, dolayısı ile mesajlarınız uçtan-uca şifrelenir ve alıcı açana kadar okunmaz durumda muhafaza edilir. Eğer Chrome kullanmıyorsanız, aynı zamanda ana uygulamayı kullanarak sosyal medya profillerini araştırabilir ve mesajınızı oradan da gönderebilirsiniz.

Uygulamanın kendisine gelince: Keybase Chat Android ve iOS’te olduğu gibi, Linux ve Windows 10 makinelerde de çalışır hale geldi. Bu proje açık kaynaklı olduğu için firma yeni kullanıcılar katıldıkça iyileştirme ve özelik ekleme işlemlerine devam ediyor. Fakat en önemlisi, kurucu Chris Coyne gelişmiş engelleme ve rahatsızlık bildirme özelliklerinin sisteme uyarlanması için yoğun çalışmalar yapıyor. Ki herkese ait şifrelenmiş mesajların bulunduğu mesaj kutuları olacağını göz önünde bulundurursak, üzerinde durulması gereken önemli bir nokta.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...