Microsoft sonunda Windows Vista’ya elveda dedi

Date:

Microsoft sonunda Windows Vista’ya elveda dedi

Microsoft ilk çıktığı günden bugüne 10 yılı aşkın bir süredir güncelledeği Windows Vista’ya elveda dedi. Windows Vista’nın desteği bugün bitti, yani kullanıcılar güvenliğini sağlamak için daha yeni bir Windows sürümüne geçmeleri gerekecek.

Kod adı Longhorn olan Windows Vista’nın başlangıçta Windows’a yeni dosya sistemi ve kullanıcı arabirimi ile çığır açması bekleniyordu. Microsoft’un Longhorn gelişimi kontroden çıktı ve şirket planlarını sıfırlamak zorunda kaldı. Geliştirme aşamasının ortasında istikrarlı bir Windows sürümünü taşımaya odaklandı. Microsoft’un Windows Vista için yeni bir dosya sistemi (WinFS) de dahil olmak üzere, piyasaya sürülmesine kadar geçen yıllarda iddialı fikirleri vardı.

Microsoft Vista ile Windows’u yeniden icat etmeye çalıştı

WinFS nihayetinde iptal edildi. Ancak Microsoft Windows dosya sistemini, sistem tarafından eşlenen dosyalar arasındaki bağlantılı veri kümeleri ve ilişkileri ile hızlı bir şekilde aranabilen dev bir veritabanına dönüştürmeye çalışmıştı. Sonuçta Vista için başarısız olan büyük bir görevdi ve Microsoft, WinFS parçalarını SQL Server ürününe entegre etti.

Windows Vista, yeni bir Aero kullanıcı arabirimi de tanıttı. Windows Aero veya Aero Glass olarak bilinen, bulanık kenarlı cam paneller tamamen yeni bir görünüm ve hissi verdi. Bu kenar çubuğu, araç gereçlere hızlı erişim sağladı. Windows Vista’da arama yapmak için yeni bir yol üzerinde odaklanmak üzere Başlat menüsü düzeltildi. Microsoft ayrıca, Windows’un canlı içeriğini 3D görünümde görüntüleyecek bir çevirme 3D özelliği oluşturdu.

Kaynak canavarı Vista, netbook’larda popüler olamadı.

Windows Vista’nın bu yeni grafiksel yoğun bölümlerinin çoğunda, işletim sisteminin eleştirilmesine yol açtı. Eski donanım bu yeni kullanıcı arabirimi ile de başarılı olamadı. Microsoft, PC’lere “Vista Ready” etiketleri yapıştırdı. Bu grafik sürücüleri Aero Glass’ın iyi çalışmaya hazır olduğu anlamına gelmedi. Windows Vista, özellikle dizüstü bilgisayarlarda kaynak canavarı olma konusunda itibar kazanmaya başladı. Vista, netbook’larda popüler olamadı. Notebooklar Vista’yı çok iyi idare edemedi. Bu çoğu PC üreticisini Linux tabanlı işletim sistemi veya Windows XP’yi seçmeye yöneltti.

Windows Vista’daki yaygın eleştirilere neden olan bazı diğer sorunlar arasında, Blu-ray diskleri için DRM korumaları ve Vista’nın düzenli kullanımı sırasında Kullanıcı Hesabı Denetimi (UAC) istemi miktarı yer alıyordu. Microsoft nihayetinde agresif UAC komutlarını sıkıştırdı ancak Apple’ın Mac ve PC reklamlarından birinin kaynağı olmaktan kurtulamadı.

Microsoft, sonunda Windows Vista’nın birçok şikayetine, tüketicileri dediği kadar kötü olmadığına piyasayı ikna etmek için bir pazarlama baskısı başlatarak yanıt verdi. Mojave Deneyi , Windows Vista özelliklerini Windows’un gelecekteki bir versiyonu olarak gizledi; katılımcıların Vista’yı deneyime giren önyargılı algılamalarından daha yüksek bir seviyeye yerleştikleri görülüyor. Windows Vista çevresinde olumsuz şikayetlerin akışını engellemek için pek bir şey yapmadı.

Windows Vista’nın kötü bölümlerini işaret etmek kolay olsa da, Windows için çok iyi şeyler yaptı. Yeni bir arama arabirimi, Windows 7, Windows 8 ve Windows 10 için güçlü bir temel ve bugün Windows 10’da halen var olan Başlat menüsü değişiklikleri ve tasarım seçeneklerinin çoğunu sağlamıştır. Microsoft, başarısız olan Vista ile daha çok hırslandı, bu başarısızlığın temelleri kesinlikle Windows’u tasarım, işlevsellik ve güvenlik konularında ilerletti.

Vista Microsoft’un en kötü zamanına denk geldi

Maalesef Windows Vista, Microsoft’un en kötü durumda çalıştığı bir zamana denk geldi. Microsoft, Windows tekelini elinde tutmak konusunda kibirli ve takıntılı hale geldi ve şirket müşterilerini görmedi ve mobil gibi büyük fırsatları kaçırdı. Apple iPhone için yeni bir dokunmatik arabirim inşa ederken, Steve Ballmer Windows Vista’da bir hata yapıyor ve onu deli oyunlar ve diğer pazarlama kampanyaları ile destekleyerek büyük paralar harcıyordu.

Windows Vista, Microsoft’un hem Windows’daki hem de şirket içi hatalarını vurgular. Şu anda Microsoft’un başında olan Satya Nadella ile yazılım devinin bu hataları gerçekleştirdiğini ve şu anda müşterileri dinlediğini ve Windows 10’u düzenlediğini gösteren ve böylece sürekli iyileşen birçok işaret var. Windows Vista, insanların hoşuna giden modern Windows’ların temellerini oluşturmasına yardımcı olabilir, ancak Windows ME ve Windows 8 gibi başarısızlıkların yanı sıra tüketicilerin beğenmediği başka bir işletim sistemi olarak da hatırlanacaktır.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...