Yeterince uyuyamadığınızda beyninize neler oluyor?

Date:

Kronik uykusuzluk beynin kendi kendini yemesine neden olabilir

Özellikle bitkin olduğunuzda beyin kapasitesinde de eksik olduğunuzu kesinlikle hissedebilirsiniz. Uykusuz olarak yapılan eylemlerde yapılabilecek hatalar artacaktır.

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, kronik uykusuzluğun beynin kendi kendini yemesine neden olabileceğini düşündürmektedir.

İtalya’daki Marche Politeknik Üniversitesi’nden Michele Bellesi tarafından yürütülen ve Journal of Neuroscience’de yayınlanan yeni araştırma, düzenli uyku, spontan uyanma, uyku yoksunluğu ve kronik uyku yoksunluğu olan farelerin beyinlerini analiz etti.

Astrositler daha fazla aktivite gösteriyor

Bilim adamları, blok yüz tarama yazılımını kullanarak fare frontal korteksindeki sinapsları ve hücre süreçlerini ölçtü. Özellikle astrositler olarak adlandırılan hücrelere bakan araştırmacılar, uykudan mahrum bırakılan farelerin bu hücrelerle daha fazla aktivite gösterdiğini buldu. Bulgular astrositlerin beynin enkaz parçalanmasına neden olduğunu gösteriyor.

Bellesi New Scientist’e “Sinapsların bölümlerinin uyku kaybından dolayı astrositler tarafından tam anlamıyla yediğini ilk kez gösteriyoruz” dedi. Çalışma aynı zamanda beyinde bulunan hücrelerin yaklaşık yüzde 15’ini oluşturan mikroglial hücreler üzerindeki etkisine baktı.

Ciddi beyin bozukluklarına yol açabilir

Çalışma, kronik uyku kısıtlamasının (bu durumda beş gün uyanık kalması) mikroglial aktivasyon belirtilerinin arttığını gösterdi. Microglial hücrelerin düşük seviyeli sürekli aktivasyonu ciddi beyin bozukluklarına yol açabileceğinden Michele Bellesi, bu sonuçların daha çok ilgili olduğunu söyledi. “Alzheimer ve diğer nörodejenerasyon formlarında sürekli mikroglial aktivasyonun gözlendiğini zaten biliyoruz” dedi.

[irp posts=”15439″ name=”Seksenbeş milyon izlenen, doğar doğmaz yürüyen bebeğin videosu”]

Ali İlterhttps://teknoformat.com/author/ali
Bilgi teknolojileri yöneticisi, Teknoloji ve Teknolojik gelişmeler, her zaman ilgisini çekmiştir. Teknolojik araştırma ve geliştirme konusunda uzmanlığıyla ekip lideridir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...