Aşırı sıcaklar ülkemize geldi, işte risk altındakiler

Date:

 

Aşırı sıcak uyarısına karşılık altın öneriler

Aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini özellikle şimdilerde beraberinde getirmektedir. Ülkemiz bulunduğu coğrafi konum itibariyle özellikle bu ve önümüzdeki hafta aşırı sıcak olacak. Bugün Şanlıurfa’da ibreler 60 dereceyi gösterdi. İstanbul’da ise nemle birlikte hissedilen sıcaklık 40 derece sınırına yaklaştı. Meteorolojinin bildirdiğine göre sıcaklıklar artarak yurt genelinde etkisini hissettirmeye devam edecek. Peki ya nasıl bir önlem almalı?
Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artıyor ve metabolizma bu sıcaklık artışına uyum sağlamak için bir takım aktiviteler gerçekleştiriyor. Normal zamanda vücudumuz terleme yoluyla vücut ısısını dengelemeye çaba sarfeder. Fakat aşırı sıcaklarda yalnızca terlemek vücut ısısını dengelemeye yetmez. Özellikle yaşlı insanlar, bebekler ve kronik hastalık sahibi kişiler, terleme mekanizmasıyla dengeli bir vücut ısısını dengeleyemezler. Aşırı sıcak uyarısına karşılık altın öneriler:Aşırı sıcak uyarısına karşılık altın öneriler

Aşırı sıcaklardan en çok etkilenenler:
• Yalnız yaşayan 65 yaş üzeri yaşlı kişiler,
• Küçük çocuklar,
• Bakıma ihtiyaç duyan kişiler,
• Hamileler,
• Açık alanda çalışan kişiler,
• Obezite hastaları,
• Kronik hastalık sahipleri (şeker, kalp-damar, beyin-damar, psikolojik, kronik solunum sistemi, karaciğer, böbrek ve kanser hastalıkları)
• Sürekli ilaç kullanması gereken kişiler (özellikle tansiyon, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları)
• Sokaklarda yaşayan evsizlerdir.
Özellikle kronik hastalık sahibi ve yalnız yaşayan bakıma muhtaç yaşlılar en çok risk altında yaşayan grubu oluşturmaktadır. Bu kişilerin özellikle güneşin en dik geldiği 10.00-16.00 saatleri arasında yalnız başlarında dışarı çıkmamaları ve yüksek efor sarfetmemeleri Sağlık Bakanlığı uzmanları ve doktorlar tarafından önerilmektedir. Aşırı sıcak uyarısına karşılık altın öneriler

Aşırı Sıcaklardan Korunmak İçin Uyulması Gereken Başlıca Kurallar:

Büyük ihtimalle bildiğimiz ancak uygulamadığımız bu kurallar aslında oldukça etkili ve hayat kurtarıcıdır. Bu yüzden dikkatle okuyarak sizde bu noktalarda dikkat edebilirsiniz. Aşağıda sayacaklarımız genel korunma kuralları olup genel tavsiye mahiyeti taşımaktadır:

• Günün en sıcak saatleri olan (10.00-16.00) saatleri arasında mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayınız. Çıkıyorsanız ise mutlaka yanınıza su ve koruyucu şapkanızı alınız.

• Dışarıda çalışan kişiler, mümkün mertebe güneş altında durmaktan ve aşırı efor sarfetmekten kaçınmalı, sık sık tuzlu ayran gibi sulu gıdalar tüketmelisiniz.

• Dışarıya çıkıyorsanız mutlaka ince kumaştan yapılmış rahat giysiler tercih etmeli ve gözlerinizi güneşten koruyacak UV korumalı güneş gözlüğü kullanmalısınız. Ayrıca geniş şapkalar başınıza güneş geçmesini engelleyecektir.

• Önceki maddelerde belittiğimiz üzere güneş ışınlarının dik geldiği (10.00-16.00) saatleri arasında denize girilmemeli ve güneşlenmemelisiniz. Aksi taktirde denizin içinde dahi tansiyon problemi gibi bazı sorunlarla karşılaşabilir ve dengenizi yitirebilirsiniz. Bu saatler dışında da mutlaka koruma faktörlü güneş kremlerinizi ve diğer önlemlerinizi alarak denize girmelisiniz.Aşırı sıcak uyarısına karşılık altın öneriler

• Aşırı sıcaklarda en önemli yapacağınız şey su içmek. Su, su, su! Unutmayın. Vücudunuzun terleyerek kaybettiği suyu dışarıdan almanızın en sağlıklı yolu su içmektir.

• Risk altında bulunan bebek, çocuk ve yaşlılar mutlaka birinin nezareti altında olmalıdırlar.

• Aşırı yağlı ve ağır beslenme biçiminden bu dönemde uzak durulması vücudunuzun hastalıklardan korunmasına ve rahat nefes alış verişinizde faydalı olacaktır. Mümkün olduğunca hafif yemekler yemeli ve bol sıvı tüketmelisiniz.

• Kapalı alanları iyi ve sık sık havalandırmalısınız.

• Vücut ısınızın sık yükselmemesi için mümkün olduğunca duş almalı, bunun mümkün olmadığı zaman ise el, ayak, yüz ve ensenizi soğuk suyla ıslatabilirsiniz. Bu, vücudunuzu serinletmenin yanında tansiyon problemi yaşamanızı en alt düzeye indirir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...