Windows 10’da çok sayıda güncelleme gerçekleşiyor

Date:

Microsoft Windows 10 yeni test versiyonu

Microsoft Windows 10 yeni test versiyonu olan 16215 yapı numaralı sürümünü dün itibariyle açıkladı. Çok sayıda değişikliğin olacağı bu sürüm, Fast Ring’de ‘Windows Insider’ olanlar için dünden itibaren kullanıma açıldı. Diğerleri ise  bu sürümü ilerleyen zamanda Windows 10 Sonbahar Güncellemesiyle edinecekler.

Bildirim Merkezi

İlk büyük değişiklik, Bildirim Merkezi’nin kazandığı yeni görünüm. Yeniden tasarlanan bölümde uygulamalar için ayrı bölümler yer alacak. Çok daha iyi göründüğü aşikar olan bölümde grup bildirimleri de daha bütünsel bir görünüm kazanıyor.

Yeni ‘Bildirim Merkezi’

Bu son Windows 10 güncellemesinde favori web sitelerinizi de sabitleyebileceksiniz. Tabii sabitlendiklerinde Microsoft Edge tarayıcısında açılacaklar. Bu değişiklik, Windows 10 kullanıcılarından gelen geri bildirimler sebebiyle geri geliyor. Microsoft aynı zamanda yeni sekmeler için animasyonları da geliştirerek işleri daha da hızlandırıyor.

Cortana

Cortana’da da gerçekleşecek bazı yeniliklerden biri, etkinlikler gibi şeylerde resimlerin taranmasıyla (izniniz dahilinde) hatırlatıcılar oluşturabilmesi. Bir posterin resmini çekmişseniz, Cortana bunun için bir hatırlatıcı oluşturabilecek. Cortana aynı zamanda stylus (ekran kalemi) kullanıcılarının örneğin filmler gibi şeyler için hatırlatıcı yapmak için içeriği daire içine almalarını sağlayan kement özelliğini de kazanıyor.

Web sitesi sabitleme özelliği

Microsoft’un üzerine eğildiği en büyük değişikliklerden biri belki de Windows 10 stylus desteğidir. Elle yazma paneli daha çok mimik işareti desteği, daha iyi düzenleme kabiliyeti, emoji ve otomatik elle yazma tespiti gibi bir dizi yenilik dahilinde elden geçiriliyor. Kalemle yazarken kelimeler otomatik olarak yazıya dönüşecek ve sözler kaymaya başlayacak. Böylece siz de yazmaya devam edebileceksiniz. Aynı zamanda düzeltmek için kelimeyi seçebilecek ve mürekkep işaretlerini kullanarak çevrilen yazı üzerinde düzeltmeler yapabileceksiniz. İşaretlerle yazı üzerinde karalama, çizme, birleştirme ya da bölümlere ayırma gibi işlemleri yapabilecek, elle yazma panelinden emoji ve sembollere hızlı erişim sağlayabileceksiniz. Elle yazma paneli varsayılan olarak yazdığınız yerin hemen yanında yüzer gibi sabit şekilde duruyor olacak. Stylus’u aynı zamanda uygulamalarda ve web sitelerinde kaydırma yapmak için de kullanabileceksiniz. Microsoft ‘kalemimi bul’ seçeneği de ekleyerek kaleminizi en son kullandığınız yeri gösterecek.

Elle yazı yazma ve düzenleme özelliği

Bunların haricinde Microsoft nihayet e-postalara ya da sosyal medya mesajlarına emoji eklemeyi de kolaylaştırıyor. Yeni klavye kısayolu, mesajlarınızda kullanabileceğiniz en uygun emojilerin bulunduğu yeni bir emoji panelini devreye sokuyor. Microsoft aynı zamanda Windows 10 masa üstü ve tablet kullanıcıları için yeni bir dokunmatik klavye ekliyor. Bu klavyede emoji önerileri, tek elle yazma, parmaklarınızla ya da stylus ile şekil çizme gibi özellikler olacak. Dikte etme özelliği de klavyeye eklenerek yazıları dikte edebilecek, ya da temel düzeltme komutları için bu özelliği kullanabileceksiniz. Dikte özelliği Windows’ta yıllardır var fakat Microsoft’un anlam ifade eden bir alana yönelimini görmek, cesaret verici.

Emoji klavye

Bu büyük değişikliklerin yanında gerçekleşecek ufak tefek değişiklikler de var. Yeni paylaşım sayfasındaki bağlantı kopyalama özelliği bağlantı paylaşımını kolaylaştırıyor. Aynı zamada HDR monitörler için de daha gelişmiş bir destek söz konusu. Açık alan ve özel ağ bağlantıları arasında kolayca geçiş yapabilme seçeneği de yeni eklenen özellikler arasında. Bu ve bunun gibi bir çok yeniliği Microsoft’un büyük blog yazısında görebilirsiniz.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...