Otomobil dünyasında yaptığı inanılmaz değişimlerle Tesla Car!

Date:

Otomobil dünyasında yaptığı inanılmaz değişimlerle Tesla Car!

Tesla Model 3s’in yayınlanmasıyla bugün 30 kadar müşteri ( birden fazla rapora göre genellikle Tesla çalışanları yeni araçlara sahip olmuşlar ) genç otomobil markasının nasıl bu kadar büyüdüğünü gözler önüne seriyor. Sadece ne kadar büyüdüğünü değil aynı zamanda piyasaya yaptığı etkinin de ne kadar fazla olduğunu gösteriyor.

Model 3 S hakkında yapılan yorumlara göre Tesla Car’ın bu yeni arabasının firmanın zeminine atılan sağlam temellerden biri olduğu söyleniyor. Ayrıca CEO Elon Musk tarafından atılan tweetlerin içeriğinde de arabanın fiyatı, iç dizaynı veya ne gibi yenilikleri sahip olduğunu belirtmekteydi. Fakat Tesla nasıl bizim sürmek isteyeceğimiz arabaları dizayn etti? Ya da Tesla’nın rakipleri ile bu kadar rahat mücadele edebilmesinin sebebi neydi? Dilerseniz Tesla’yı Tesla yapan özelliklere akından bakalım.

Oto pilot

Otomobil dünyasında yaptığı inanılmaz değişimlerle Tesla Car!

Tesla ilk kez oto pilot özelliğini Ekim 2015 yılında duyurdu. Musk, oto pilot özelliğini ekledikten sonra da sürücüleri uyardı ‘ Gerçekten çok dikkatli olun! ‘. Bu teknolojiyi ilk kez Tesla Car seri üretimde kullandı ( Daha önceleri Google otonom gibi şirketler otomatik pilot üzerinde çalışıyorlardı fakat seri üretime geçirmediler. ). Musk, bir televizyon konuşmasında sürücülerin ellerini direksiyondan çektiğini hatta bir kısım sürücülerin uzun yollarda uyuduklarını belirtmiştir. Musk ise böyle hareketlerden kaçınmalarını ve otopilot teknolojisine o kadar güvenmemelerini söylemiştir.

Tabi ki Musk bu konuda haklıydı. Birkaç gün sonra YouTube tamamı Tesla araçların hatalarından meydana gelen videolarla doldu. Hatta bazıları son derece tehlikeli sonuçlar doğurmuştu. İnsanlar oto pilottan beklentilerinin tam olarak ne olduğuna henüz karar veremediler. Videolar ayrıca şunu kanıtlıyor ki insanlar yeni ve güçlü bir teknoloji karşısında aptalca reaksiyon gösterebiliyorlar. Fakat YouTube’daki videoların asıl muhattabı diğer otomotiv firmalarıydı. Tesla Car aslında onlara sektörün gidişatını göstermekteydi.

Otomobil dünyasında yaptığı inanılmaz değişimlerle Tesla Car!

Akıllı arabalar silikon vadisindeki birkaç gözlüklü insandan çıkmış bilimsel bir deneyden ibaret değildi. Bu bütün arabalar için geleceğin hedefi haline gelmişti. Ve Musk insanlara bu hazzı ilk kez tattırmıştı. Tesla Car ilk kez oto pilot özelliğini duyurduğunda. Başta BMW, Mercedes, Bentley gibi sektörün ağası durumundaki firmalar hemen otomatik pilot ya da gelişmiş otomatik pilot gibi özellikleri yeni araçlara ekleyeceklerini duyurmuştu. General motor Cadilac CT6 Super Cruise ya da Mercedes-Benz S- Class, Nissan ProPilot, Audi A8 3. Seviye oto pilot bu ilerlemeye örnek olarak gösterilebilir.

Tesla Model 3ün yayınlanmasının ardından akıllara sorular da gelmeye başladı. Oto pilot nereye doğru ilerliyor? Geçtiğimiz sene Tesla Mobileye adını verdikleri teknoloji ile otomatik pilota sahip diğer firmalardan bir seviye daha ilerde. Musk yaptığı açıklamada bütün Tesla araçların sürücüsüz olarak hareket edebilecek şekilde tasarlandığını duyurmuştu. Şu da bir işaret ki Musk eğer o akşam Mobileye teknolojisinden bahsetmediyse, demek ki bu teknoloji ile ilgili ters giden bir şey var.

Elektrifikasyon

Otomobil dünyasında yaptığı inanılmaz değişimlerle Tesla Car!

Çok değil bundan birkaç gün önce İstanbul’da hortum meydana geldi. Can kaybı yaşanmamasına karşın maddi zarar bir hayli fazla oldu. Uzmanların söylediğine göre küresel ısınmadan dolayı her yıl bu tip afetler yaşanacakmış. Yine bu senenin başlarında buzullarda meydana gelen 26 km’lik çatlak küresel ısınmanın etkilerini gözler önüne serdi. Musk’ın da sık sık değindiği gibi dünyaca yaptığımız karbon salınımı artık tehlikeli bir hâl aldı. Tesla Car’ın bu konuda öncülüğünü yaptığı elektrikli araçlar başta BMW, GM gibi firmaların da bu yeni sektöre adım atmalarını sağladı.

Musk bir televizyon programı sırasında spikerin neden patentlerinizi ücretsiz yaptınız? Sorusuna karşı ‘ Biz bir gemideyiz ve gemi su almakta. Ve ben çok başarılı bir kova dizayn ettim. Bu durumda benim bu kova şeklini diğer yolcularla paylaşmamam düşüncesizlik olur ‘ demiştir. Umuyoruz ki Türkiye hala daha diğer ülkelerin kullanmaktan vazgeçtiği fosil yakıtla çalışan motor imal edemezken, 2018 yılında tasarlayacakları arabalarda Tesla araçlarının çizimlerinden faydalanırlar.

Dizayn

Otomobil dünyasında yaptığı inanılmaz değişimlerle Tesla Car!

Elektronik konsoluyla, tamamı deri kaplı iç tasarımıyla ve fütüristik kıvrımlarıyla Tesla gerçek anlamda tasarım harikası bir dizayna sahip. Tesla yaptığı araç içi teknolojilerle sektörü oluşturup ilerleten bir yapıda. Dizayn konusunda daha fazla merakınızı yazıyla gidermemiz abes kaçar. Dolayısıyla internetten videolar aracılığıyla aracın iç tasarımlarını görebilirsiniz.

Gelecekteki Tesla

Otomobil dünyasında yaptığı inanılmaz değişimlerle Tesla Car!

Tesla aynı zamanda Silikon Vadisinin otomobil yönünü gösteren büyük bir üne sahiptir. Tesla’dan önce silikon vadisindeki araba tasarlayan girişimcilerin sayısı bir elin 5 parmağını geçmezdi. Fakat şuanda her ay Tesla’ya rakip olacak birkaç firma ekleniyor.

Faraday Future, Lucid Motors, NextEV ve diğer bir sürü marka Tesla’nın pazarlama stratejisini kullanıyor. Ultra lüks elektrikli arabalar, hayran kitlesi için halka açık fabrika ve buradan elde ettikleri kârları da piyasadaki ağırlıklarını göstermek için kullanıyorlar. Musk şuanda gerçekten önemli bir noktaya ulaştı. Ya üretimlerini hızlandırmak zorunda kalacak, ya da sektörün merhametsizliği arasında boğulacak.

2013 yılında Musk şu şekilde bir açıklamada bulundu. ‘ Hedefimiz 10 yıl önce neyse şimdi de o ‘. ‘ Otomotiv sektörünü elektrikli araba üretmeye zorlamak ve fosil yakıt kullanan endüstriyi tarihe karıştırmak ‘. Musk ayrıca Tesla’nın bugüne gelmesinin önemli ölçüde bir zamana ve deneme yanılma yoluyla aşılan tepeye benzetmektedir. ‘’ Eğer biz bile -ki daha önce bir kez bile olsun araba üretmemiş, sermayeyi bağış yoluyla edinen bir girişimci olarak – elektrikli araç üretebilmişsek eminiz ki piyasanın devleri bu konuda bizden çok daha iyi olacaklar. ‘

Araba sürmek her ne kadar sürücüler için bir keyif işi olsa da, bu arabanızı kullanmaya başladığınız zaman geçecek olan bir heves. Eğer insanlar gerçekten araba sürmeye bu denli bağlı olsalardı bugün şoförlük denilen meslek hala yaşıyor olmazdı. Eminim ki ilerleyen süreçte bütün arabalar otomatik pilotlar sayesinde kullanılıyor olacak. Hem yapay zekânın önceden tahmin edebilir hareketlerde bulunması, hem de diğer araçlarla beraber etkileşim içinde olması kaza ihtimalini neredeyse sıfırlayacak. Şu da var ki kazalar genelde dikkatsizliğin hat safhada olduğu sabah işe gidiş yahut işten dönüş saatlerinde meydana geliyor. Yapay zekânın herhangi bir dikkat kaybı söz konusu olmadığı için gelecekte bu tür araçların çoğunlukta olacağını söylemek çokta uçuk bir teori olmaz.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...