TMS Terapisi depresyonu manyetik olarak tedavi ediyor

Date:

Doktorlar, depresyon yaşayan insanlar için beynin “yeniden” iletim manyetik uyarı sistemini kullanıyor

Amerikalılar antidepresanlara her yıl milyarlarca dolar ödüyor. Ancak National Institutes of Health’in yaptığı bir araştırmaya göre, bu ilaçları satın alan insanların yalnızca yüzde 60-70 dolaylarında çalışma oranı var. Yani hepsinin ilacı almak için ödeyecek paraları yok.
Ek olarak, bu yıl insanların tedavi talebinde bulunmalarını teşvik eden bir küresel kampanya başlatan Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, depresyonlu kişilerin sayısı 2005 yılından bu yana yüzde 18 arttı. Doktorlar, depresyon yaşayan insanlar için beynin “yeniden” iletim manyetik uyarı sistemini kullanıyor.Doktorlar, depresyon yaşayan insanlar için beynin "yeniden" iletim manyetik uyarı sistemini kullanıyor

UCLA’daki Nörobilim ve İnsan Davranışı Semel Enstitüsü, uyuşturucu bağımlılığı tedavisinden çok daha farklı bir şekilde çalışan bir tedavi sunan bir hastane. Şunu da belirtmekte fayda var. Burası, ülke çapında bir avuç hastane ve klinikten biri olma özelliğini taşıyor. Tekniği, transkraniyal manyetik stimülasyon ve kirişler ile, hastanın beyninde derin manyetik darbeler oluşturmayı hedefliyor. Bu aynı, bir bilgisayarı yeniden başlatmaya benzetilen bir tedavi yaklaşımı.
TMS adı verilen bu teknik, ilaçlara cevap vermeyen depresyon tedavisi için FDA tarafından onaylandı. Ve UCLA araştırmacılarının yaptığı bir araştırmaya göre, tedavi sonrasında bu depresyon ilaçlarının bir daha kullanılmıyor.

Tekniği kullanan hastane, bu yaz eklenecek yeni ekipmanlar ile tedaviyi daha fazla insana sunacaklarını taahhüt ediyorlar. UCLA Depresyon Araştırma ve Klinik Programı direktörü Dr. Ian Cook, “Beyin devrelerinin düzenlenme ve birbirleriyle konuşma şeklini değiştiriyoruz. Beyin inanılmaz derecede değişebilir bir organ. İnsanlar yeni bir şeyler öğrenecekleri zaman beyinlerinde bariz biçimde tespit edilebilir fiziksel değişikler meydana gelir.” dedi.

Doktorlar, depresyon yaşayan insanlar için beynin "yeniden" iletim manyetik uyarı sistemini kullanıyor

Tedavi sonrası etkileri

Los Angeles’ta 48 yaşındaki Nathalie DeGravel, manyetik uyarımı sistemi TMS tekniğini duymadan önce (terapistten bahsetmiyorum) birden fazla ilaç ve farklı terapi türünü denemişti. Bu yılın başlarında psikiyatırı ile görüştü ve doktoru onu hemen UCLA’ya sevk etti. Birkaç hafta içinde, yaşadığı sırt ağrısından kurtulduğunu fark etti. Kısa bir süre sonra ise depresyonu çöküş evresine geçmeye başladı.

DeGravel tedavisi sonrasında, hayatının günlük mücadelelerinde daha “akıllıca” tepki verebildiğini, daha esnek olduğunu ve evde daha fazla şey yapabildiğini söylüyor. Hatta yıllar sonra kendine güvenerek ilk kez bir iş başvurusu yapmak için özgeçmişini güncelledi.

TMS terapisi sırasında hasta, aynı dişçi koltuğunda olduğu gibi yatırılmış bir koltuğa oturur. Bir teknisyen, beyin görüntüsünden kalibrasyonlara dayanarak, hastanın kafasının karşısında önceden belirlenmiş bir yere manyetik bir uyarıcı yerleştirir. Uyarıcı beynin içine bir dizi manyetik vuruş gönderir. Tedaviye giren kişiler sıklıkla birisi başına dokunuyormuş gibi bir his duyar. Bunun dışında bu başa tıklama gibi gelen sesi duymamak için ise kulak tıkacı ya da kulaklık takarlar.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...