Tor Browser 7.0’da çok önemli güncelleme

Date:

Sandbox’a yerleştirilmiş Tor Browser

Yeni yapılan güncelleme gizlilik konusunda hassas kullanıcıları web’de gezinirken takip etmek isteyenlerin işini oldukça zorlaştıracak. Tor Browser ’ın 7.0 versiyonu, kullanıcının kimliğini ortaya çıkarmak amacıyla bir Firefox açığından yararlananlar için hayatı daha da zorlaştıracak yeni bir sandbox özelliğini devreye sokuyor. Tor geliştiricisi Yawning Angel “Plato’nun Mağaranın Anlamı [Plato’nun Republica adlı eserinde geçen, sezgi ve kavrama arasındaki farkı vurgulamaya yönelik örnek]’nda olduğu gibi. Tor Browser ’ın bildiği tek gerçek sandbox’ın (mağara) içi. Onun, bilgisayarınızın geri kalan bölümüyle etkileşimde bulunmasını engelliyoruz (dış dünya). Tor Network (duvardaki gölgeler) haricinde” diyor.

Üniversite yıllarında gördüğümüz, hatırlamakta zorlanacağımız bu felsefe bir yana, sandbox’ın yaptığı şey, dosyalarınızı, gerçek IP adresniizi ve MAC adresinizi tarayıcıdan gizlemek. Bu nedenle “Tor Browser’ın bilgisayarınız, ve dolayısı ile sizin hakkınızda öğreneceği şey, kısıtlanmış olacak” .

Geçtiğimiz Ekim ayında yapılan bu röportaj esnasında sandbox henüz kararsız durumdaydı ve yoğun olarak teste tabi tutuluyordu. Fakat son güncelleme dijital güvenli alanı Linux ve macOS’lere getirmiş oldu. Daha sonra da Windows kullanıcıları için gelecek.

Güncelleme aynı zamanda Windows ve macOS kullanıcıları için yeni birkaç gereksinimi de beraberinde getiriyor. Tor, SSE2 çalıştıramayan Windows donanımı üzerinde çalışmayacak ve Apple üzerinde ise OSX 10.9 ya da üzeri versiyon kullanmanız gerekecek.

Son zamanlarda kullanıcı gizliliğine yapılan kişisel ve kurumsal, hatta devlet kaynaklı saldırıları göz önünde bulundurursak bu güncellemenin önemli bir güncelleme olduğunu da anlayabiliriz. Zira bir hakim o zamanlar şöyle demişti “Tor network kullanan bir internet kullanıcısı dahi IP adresini yeterince gizleyemez.” Yani hükümet destekli sistemler, Tor tarayıcısını da bir şekilde egale edebiliyorlar. O nedenle de bu yeni güncelleme oldukça önem taşıyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...