Yapay tatlandırıcılar yağ kütlesini artırıyor!

Date:

Tatlandırıcılar masum değil! Şeker gibi kilo yapıyor!

Basit şeker, bir diğer adıyla 3 beyaz içindeki un, tuz ve şekerin insan vücudu için zararları günümüzde herkesin malumu olan bir konu. Ancak bunların dışında bir takım yapay tatlandırıcılar da oldukça etkili bir rol oynayabilir. Yapay bir tatlandırıcı kullanarak ağırlığınızı azaltmaya yani aşağı kilo kontrolüne yardımcı olacağını düşünüyorsanız, bunu tekrar düşünün. Çünkü yapılan son araştırmalar bunun beklediğinizin tam tersi etkisinin olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Tatlandırıcılar masum değil! Şeker gibi kilo yapıyor![irp]Tatlandırıcılar masum değil! Şeker gibi kilo yapıyor!

Cell Metabolism dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre yapay tatlandırıcıların düşük karbonhidratlı bir diyet ile kombine edildiğinde, tüketilmekte olan genel gıdayı artırabileceği ifade edildi. Bu da normalde ihtiyaç duyulandan daha fazla düzeyde yağ dokusu oluşturacak anlamına geliyor. Bulgular, yapay tatlandırıcıların düzenli olarak tüketilmesinin neden açlık duygularını arttırdıklarını açıklayan önceki araştırmalar üzerine genişlemektedir. Daha önce de yapay tatlandırıcıların kilo vermeyi desteklemesinin aksine iştahı artırıcı özelliği olduğu iddia edilmişti.[irp]

Fare ve meyve sineği deneyi

Sydney Üniversitesi’ nden Charles Perkins, Merkezi ve Yaşam ve Çevre Bilimleri Okulu tarafından yürütülen çalışmada, çeşitli miktarlarda karbonhidrat ve tatlandırıcı içeren bir meyve sineği diyeti önerdi. Yapay tatlandırıcıları tüketen meyve sineklerinin düşük karbonhidratlı bir diyet yanında yiyecek alımlarında ani bir artış olduğunu gösterdi. Bu artış, verilen tatlandırıcının dozuna göre değişti. Önceki bir çalışmada, yapay bir tatlandırıcının daha yüksek karbonhidratlı bir diyet ile tüketilmesinin aslında yiyecek alımını bastırdığı ve dolayısıyla tüketilen kalorilerin azaltılmasına yardımcı olabileceği bildirilmişti. Ancak bu sonuçlar tekrar edilmedi. Yüksek karbonhidratlı bir diyetle sunulan ve yüksek dozda tatlandırıcı tüketen sinekler yiyecek alımlarını azaltmadı. Aksine aşamalı olarak arttırdı.[irp]Tatlandırıcılar masum değil! Şeker gibi kilo yapıyor!

Sidney Bilim Üniversitesi’ nde doçent olan Greg Neely’ nin son araştırması konusunda, öncü araştırmacı, “Yapay yöntemlerle tatlılık hissine dokunarak algılanan enerji değerini bozmak, bu hayvan çalışmalarında beklenmedik sonuçlara neden oldu” dedi. Yapay tatlandırıcıların genel sağlık üzerindeki etkisini tam olarak anlamak için, metabolizma üzerindeki bu etkilerin sistematik olarak araştırılmasının gerek olduğunu düşünüyoruz”.[irp]

Sinekler ve fareler üzerine University of Sydney ekibi tarafından gerçekleştirilen daha önceki araştırma ve deneyler, yapay tatlandırıcıların kronik tüketiminin, hayvanlara yeterli enerjiyi vermediğini ileten karmaşık bir sinir ağı nedeniyle açlık duygularını arttırdığını ortaya koydu.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...